Onder andere deze lepelaars kan men tegenkomen in het natuurgebied Oude Maasbocht in Keent. De excursies beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. 
Onder andere deze lepelaars kan men tegenkomen in het natuurgebied Oude Maasbocht in Keent. De excursies beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.  (Foto: )

Vier de lente op Dag van het Landschap

REGIO - Brabants Landschap, IVN Uden en IVN Bernheze vieren op tweede paasdag maandag 22 april het voorjaar met de Dag van het Landschap. Met excursies en wandelingen in bijvoorbeeld Keent, Heeswijk-Dinther en Sint-Michielsgestel.

Dit jaar staan de Brabantse zandpaden centraal. Niet alleen de mens is van zandpaden afhankelijk (geweest), ook vele dier- en plantensoorten floreren bij de aanwezigheid van de zandpaden en -paadjes in onze natuurgebieden. Tijdens de Dag van het Landschap nemen de gidsen wandelaars mee naar de natuurgebieden en horen ze van alles over de biodiversiteit en de historie van zandpaden. Ondertussen geniet men van het prachtige voorjaarslandschap dat voorbijtrekt. Voor of na de wandeling kan men een kijkje nemen in Kasteel Heeswijk. Voor beschermers van Brabants Landschap is dat gratis.

Oude Maasbocht
Brabants Landschap en IVN houden gratis wandelexcursies in natuurgebied Oude Maasbocht Keent. De gidsen van Brabants Landschap en IVN laten wandelaars op eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling. De excursies beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Landgoed Heeswijk
Kasteel Heeswijk en het omringende landgoed tellen samen 24 monumenten. Daar komen nog 'chique' elementen bij als beschilderde luiken en sierhekwerken, die de band tussen kasteel en landerijen benadrukken. De monumentale dubbele eiken- en beukenlanen beslaan een totale lengte van 5 kilometer. In het 'Dynamisch Beekdal' van de Aa, hersteld in 2017, valt voor een vogelaar heel wat te beleven. In de oude en zwakke populieren huizen drie bonte spechten: de grote, kleine en middelste met een, volgens de kenners, babyface.

Gratis deelname
De excursies duren anderhalf uur en starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur, voor de ingang van het kasteel. Om 12.00 uur is ook een kort wandelrondje met de boswachter mogelijk. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet meewandelen.

VroegeVogelsloop
Op Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel start 05.30 uur vanaf het Buitenlokaal Haanwijk de VroegeVogelsloop. Verspreid over het landgoed lopen eeuwenoude dijkjes die de bewoners beschermden tegen het wassende water. Nu zijn het lommerrijke wandelpaden, ideaal voor de das om zijn burcht uit te graven.

Steun Natuur 'dichtbij huis'
Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgt de organisatie ervoor dat onze provincie Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van veel levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Meer info staat op de website www.dagvanhetlandschap.nl.

Meer berichten