Van links naar rechts: Theo van Dinther, Hans van Lier en Jan Schuurmans bereiden de bridgedrive voor. Uit het hele land trekken zaterdag 25 mei bridgespelers naar Oss voor deze eenentwintigste editie.
Van links naar rechts: Theo van Dinther, Hans van Lier en Jan Schuurmans bereiden de bridgedrive voor. Uit het hele land trekken zaterdag 25 mei bridgespelers naar Oss voor deze eenentwintigste editie. (Foto: )

Van heinde en ver naar Oss voor Café Bridgedrive

OSS - De Osse binnenstad vormt zaterdag 25 mei weer het decor voor de Café Bridgedrive. Ruim 350 bridgers uit heel Nederland zijn dan op pad om zich naar een van de zestien horecagelegenheden te begeven waar wordt gespeeld. Ze spelen dan drie spellen en gaan vervolgens naar een volgend café of restaurant voor weer drie spellen tegen weer andere tegenstanders. Zo komt elke deelnemer deze dag in elf horecazaken in het Osse centrum.

Door Dick Hubertus 

Hans van Lier (67), Theo van Dinther (77) en Jan Schuurmans (72) van Bridge Club Oost Brabant zijn deze middag bij elkaar om het aankomende evenement te bespreken. Theo vertelt: "We hebben deze happening voor het eerst in 1999 georganiseerd ter gelegenheid van 'Oss 600 jaar stad'. En het is al 20 jaar een succesvolle formule gebleken die de mensen aanspreekt. Het is voor mij altijd de mooiste dag van het jaar. Van de deelnemers komt 70 procent uit Oss en omgeving en 30 procent uit heel Nederland."

Spelen en nakaarten
Over de opzet van de Café Bridgedrive legt Hans van Lier uit: "We starten 's morgens om 10.00 uur in de Spiegelzaal van zalencentrum Vivaldi. Alle deelnemers krijgen er een programma met waar en wanneer ze moeten spelen. Het is dan al meteen gezellig, iedereen krijgt koffie met gebak. Vervolgens gaan we richting centrum. Voor mindervaliden houden we de speelplekken zo kort mogelijk bij elkaar. Om 13.00 uur krijgt iedereen een lunch geserveerd in de gelegenheid waar men op dat moment is. Om 18.00 uur komen alle deelnemers weer bij elkaar bij Vivaldi voor de prijsuitreiking waar het altijd nog heel plezierig nakaarten is. De horecaondernemers zijn ook blij met onze komst. Veel mensen leren zo hun zaak kennen."

Serieus gezellig
Hans vervolgt: "Het leuke van het concept is dat je in verschillende horecagelegenheden komt en veel bekende en nieuwe mensen ontmoet. Het is steeds weer een verrassing tegen wie je speelt en wie je ontmoet. De sfeer is ongedwongen en de gezelligheid staat voorop. Toch wordt er wel degelijk serieus gespeeld. Voor mogelijke geschillen hebben we mobiele arbiters en in elke gelegenheid is een gastvrouw of- heer om alles in goede banen te leiden. Middels het zogenaamde top-integraal systeem worden de resultaten van iedereen met elkaar vergeleken zodat we op het einde van de dag een objectieve uitslag hebben; de beste wint."

24/7 bridgen
Over de populariteit van de bridgesport in Oss vertelt Oost-Brabant voorzitter Jan Schuurmans: "In Oss zijn zeker 1.500 bridgers. Vier clubs zijn aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Daarnaast zijn er nog tal van andere clubs en heel veel thuisbridgers. Als je zou willen kun je in onze stad 24/7 bridgen. Het is een heerlijke denksport." 

"Door het bridgen hebben veel mensen nieuwe contacten opgedaan. Ik zeg altijd: Als je geen bridgen hebt geleerd, heb je slecht voor je oude dag gezorgd. Het is een denksport waarbij de factor geluk zo veel mogelijk is uitgeschakeld. Bridge vereist concentratie, geheugen, logisch denken en een goede samenwerking tussen de partners. Er wordt immers twee tegen twee gespeeld met 52 kaarten. Elke speler krijgt er dertien. Het spel begint met bieden waarbij bepaald wordt hoeveel slagen men denkt te halen en of er een troefkleur is. Na het bieden wordt er gespeeld om te kijken of het lukt het aantal slagen te halen dat is geboden."

Meedoen kan nog steeds
Theo van Dinther roept liefhebbers van bridge op om mee te doen: "Belangstellenden voor de Café Bridgedrive kunnen zich nog tot zondag 12 mei opgeven bij Harrie van den Nieuwenhuijzen, via telefoonnummer 06-149 499 17 of per e-mail via harrrie@kabelfoon.nl (met drie r'en). Iedere bridger op elk niveau kan meedoen en is welkom."

Meer berichten