Naast 'gewoon' logeren, maakt Aktiefix ook uitstapjes met buitengewone activiteiten. Zo kan Guusje zeggen dat ze ooit heeft geskydived.
Naast 'gewoon' logeren, maakt Aktiefix ook uitstapjes met buitengewone activiteiten. Zo kan Guusje zeggen dat ze ooit heeft geskydived. (Foto: )

Aktiefix vijftig jaar in actie met meer dan alleen logeerweekenden

LITHOIJEN - Al 50 jaar organiseert Stichting AktieFix logeerweekenden voor kinderen met een beperking. Het doel van deze weekenden is de kinderen een paar onvergetelijke dagen te bezorgen, maar de overige gezinsleden ook! Zij kunnen zich even op zichzelf en elkaar concentreren, zonder de extra zorg.

Iedere maand, behalve in juli en augustus, is er een logeerweekend. De groep die komt logeren bestaat uit zo'n vijftien kinderen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar, allen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Een van de kinderen is Guusje Engbers. Zij komt al jaren naar AktieFix. Moeder Corien vertelt: "We lazen een artikel over AktiePop en de logeerweekenden van AktieFix. We hebben de website bekeken en een mail gestuurd met de vraag of onze dochter Guusje misschien eens mocht komen kijken. We kregen snel bericht en waren welkom om kennis te maken. Spannend, maar we zijn gelijk ingegaan op de uitnodiging. We werden hartelijk ontvangen, het voelde gelijk goed. Sinds die tijd gaat Guusje iedere maand naar AktieFix."

Korreltje zout
Guusje: "Ik vind dat er tijdens de weekenden een leuke, ongedwongen sfeer hangt en je lekker veel mag. Ook doen we veel leuke dingen. We zijn bijvoorbeeld naar vliegbasis Volkel geweest en daar hebben we in een klein vliegtuigje gevlogen die we helemaal zelf mochten besturen onder begeleiding. Dat was erg leuk! Bovendien zijn de stafleden erg aardig, maar ook grappig. We nemen alles met een korreltje zout."

Niemand is eenzaam
Voor kinderen die speciaal onderwijs volgen, gaat afspreken met vriendjes en vriendinnetjes vaak lastiger. Deze kinderen kunnen zich daardoor regelmatig alleen voelen. Moeder Corien: "Sinds Guusje naar AktieFix gaat, voelt ze zich gelukkig niet meer zo vaak alleen. Ze kijkt iedere maand uit om haar vrienden weer te zien. Vooral het 'samen zijn', bijkletsen, chillen, gourmetten en pizza's bakken maakt haar blij. Als we Guusje op zaterdag naar AktieFix hebben gebracht dan doen we thuis eigenlijk niet veel anders dan anders. We hebben wel wat meer tijd voor onze andere twee dochters. Het grootste verschil is dat door AktieFix iederéén in ons gezin een leuk weekend heeft en niemand zich meer eenzaam voelt. Dit laatste is voor ons als ouders het belangrijkste."

Moe maar voldaan
"Op zondag halen we Guusje weer op", vervolgt Corien. "Ze vertelt enthousiast over het weekend en de leiding. Hoe aardig en behulpzaam ze voor haar zijn. Hoe gek Sjef weer heeft gedaan en hoe ze 'voetbal langs de lijn' hebben geluisterd. De gewone dingen worden het vaakst verteld. De uitstapjes die georganiseerd worden maken het extra leuk volgens Guusje. Nadat ze alles verteld heeft, trekt ze zich terug op haar kamer, moe maar heel voldaan. Gewoon zoals alle pubers waarschijnlijk doen. Wij zijn heel blij dat Guusje iedere maand weer welkom is bij AktieFix. Geweldig om te zien dat de staf in hun vrije weekend optrekt met de kinderen van AktieFix. Dankzij hen kan ons Guusje iedere maand genieten van een leuk weekend met haar vrienden van AktieFix."

Meer berichten