Brabantse oorlogsverhalen vastgelegd in STILLLEVENS

REEK - Wethouder Hans Vereijken van Landerd en zes andere wethouders en burgemeester onthulden maandag 15 april maquettes die een scène weergeven uit een verhaal dat zich in hun gemeente afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn weergaven van beslismomenten in de roerige oorlogsjaren waarop iemands leven voorgoed veranderde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd, ook in Brabant. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat. Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Scènes uit deze verhalen vormen de basis voor het project STILLEVENS, waarbij zeven gebeurtenissen in een maquette zijn vastgelegd door ontwerper Rocco Verdult. Op deze foto een scène uit Reek, waar een nieuwsgierige jongen onbewust een mijnenveld inloopt. Het verhaal van Wim Boeijen is te lezen op brabantremembers.nl.

Ook over de toekomst
De collectie heet STILLLEVEN en is opgebouwd rond de 75 oorlogsverhalen die Brabant Remembers selecteerde. Landerd en de andere deelnemende gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Onder andere gedeputeerde Henri Swinkels en ontwerper Rocco Verdult waren bij de aftrap van het project. De verhalen van toen worden gebruikt als inspiratiebron en uitgangspunt voor keuzes die anno nu genomen moeten worden. Gedeputeerde Henri Swinkels: "Iedereen kent ze wel. De momenten in het leven waarop de tijd even stil lijkt te staan, en je in een split-second een beslissing moet nemen. Vaak een heel belangrijke beslissing, soms zelfs van levensbelang. Over dat soort momenten gaat STILLLEVENS. Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die het waard zijn om verteld te worden, en die je aan het denken zetten over de keuzes die we in deze tijd moeten maken. Daarmee gaat STILLLEVENS niet alleen over het verleden, maar ook over onze toekomst."

Menselijke kant centraal
De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren omdat de meeste scènes zich overdag afspelen. De momenten die in het donker of de nacht plaatsvonden zijn in een zwarte setting geplaatst. Slechts de mensen in de scène zijn gekleurd. Daardoor staat de menselijke kant van elk verhaal centraal. "Bij het lezen van verhalen ontbreekt het mij vaak aan beelden", vertelt ontwerper Rocco Verdult. "Terwijl die juist kunnen helpen bij het inleven in een verhaal. Ik wil het publiek de kans geven om via een beeld van een sleutelscène zich in te leven in de tijd van toen en daarover het gesprek aan te gaan."

Brabant Remembers brengt alle 75 STILLLEVENS eind oktober onder in één grote expositie. De 75 verhalen komen ook samen in een living history-app. De app maakt gebruik van de nieuwste technieken en is gevuld met unieke content. Hiermee brengt Brabant Remembers de impact van de oorlog op een eigentijdse manier onder de aandacht, ook bij jongere generaties.

Meer berichten