Laura van Putten met één van de boerderijdieren. Samen met de rest van De Beestenbergh vieren zij straks het 25-jarige jubileum.
Laura van Putten met één van de boerderijdieren. Samen met de rest van De Beestenbergh vieren zij straks het 25-jarige jubileum. (Foto: )

Feestvarkens op de kinderboerderij: Beestenbergh viert 25-jarig jubileum

BERGHEM - Het is een heerlijke lentemiddag. Een mild zonnetje aan een blauwe hemel en een zacht briesje maken het verblijf op de Berghemse kinderboerderij De Beestenbergh tot een genoegen. Zoals elke lente is er veel jong leven in de verschillende dierenverblijven. Tijdens onze rondgang over het park blijkt dat de populaire kinderboerderij er ook na 25 jaar nog piekfijn bij ligt. Laura van Putten is er al 15 jaar vrijwilliger. In de centraal gelegen beheerdersruimte doet ze haar verhaal.

Door Dick Hubertus

Laura (43) vertelt: "Ik ben een geboren en getogen Osse, maar toen ik hier jaren geleden eens met mijn eigen kinderen kwam, vond ik het zo gezellig dat ik me heb aangemeld als vrijwilliger. De kinderboerderij is in 1994 geopend en opgestart door een enthousiaste groep mensen die graag een ontmoetingsplek voor jong en oud wilde realiseren, terwijl men in contact kon komen met verschillende boerderijdieren. Iedereen was welkom om te komen kijken, luisteren en knuffelen met diverse dieren. Nu, na 25 jaar, is die doelstelling onveranderd en nog steeds draait De Beestenbergh louter op vrijwilligers. Leuk is dat drie van de oprichters nog steeds actief zijn."

365 dagen per jaar
Naast haar werk bij een bakkerszaak in hartje Ravenstein is Laura heel wat uren in de week op de kinderboerderij te vinden om de ratjes, konijnen, cavia's, eekhoorntjes, Vlaamse reuzen, kippen, geiten, schapen, varkens, volièrevogels, fazanten en duiven te verzorgen. Laura legt uit: "Alle dieren moeten elke ochtend en avond gevoerd worden. Dat gaat 365 dagen per jaar door, ook met kerstmis en andere feestdagen. Daarom is het zo fijn dat we hier een fantastisch team van 45 vrijwilligers hebben dat de boel draaiende houdt."

Sponsors
"Toen ik destijds mijn werk hier begon was dat om iets te doen voor de dieren en de kinderen. Maar inmiddels is mijn drijfveer toch ook vooral de fijne contacten met mijn medevrijwilligers. We hebben een leuk en hecht team dat heel fijn samenwerkt. Ons werk wordt hier in Berghem zeker gewaardeerd en we prijzen ons gelukkig met een ruime sponsorkring. We krijgen wel subsidie van de gemeente Oss, maar zonder sponsoren kunnen we niet draaien. Zo krijgen we al het voer voor de dieren. Maar ook onze dierenarts rekent alleen eventuele medicatie. Verder staat op het terrein een roze spaarvarken waar bezoekers iets in kunnen doen."

Educatie
Al wandelend over het terrein wijst Laura op de knuffelruimte waar veel kinderen graag vertoeven en waar ze ratjes, konijnen en cavia's mogen vasthouden. Met de paasdagen vonden veel kinderen vooral de kuikentjes en de babykonijntjes heel leuk. Ook staat er een bijenkast waar binnenkort een bijenvolk in komt. In de educatieruimte worden regelmatig groepen kinderen ontvangen van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Midden op het terrein staat altijd de koffiekar waar bezoekers gratis koffie, thee en limonade kunnen nemen.

Verjaardagsfeestje
De Beestenbergh is geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag. Tussen de middag is het park altijd een uur gesloten om de dieren even tot rust te laten komen. In mei wordt het 25-jarig bestaan gevierd. Laura is enthousiast over het programma. "Op 24 mei hebben we een receptie voor de vrijwilligers, sponsoren en betrokkenen. Op 25 mei gaan alle vrijwilligers met hun partners een dagje uit en op zondag 26 mei is het van 10.00 tot 17.00 uur groot feest hier op de kinderboerderij. Het is voor jong en oud met een rodeokameel, springkussen, rijden in een koets, dierendemonstratie, schminken, popcorn eten, cakejes versieren en spelletjes. De toegang is gratis, evenals de koffie, thee en limonade."

Meer berichten