Pastoor Krzysztof Obiedzinski in 'zijn' Sint-Trudokerk in Eindhoven. Foto: Bert Jansen
Pastoor Krzysztof Obiedzinski in 'zijn' Sint-Trudokerk in Eindhoven. Foto: Bert Jansen (Foto: Bert Jansen)

Ontkerking? Niet bij onze Polen

OSS - Oss behoort sinds dit jaar officieel tot de zevende Poolse parochie in Nederland. In de St. Trudokerk in Eindhoven werd begin februari februari pastoor Krzysztof Obiedzinski op feestelijke wijze samen met zijn nieuwe kerkbestuur ingewijd als hoofd van parochie 'De Goddelijke Barmhartigheid'. Stef Koning uit Berghem is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de parochie en zette zijn ervaringen op papier.

"Het is inmiddels een bekend beeld op zondag in de centrumstraten van Oss: gedurende zo'n anderhalf uur zie je rondom een van de kerken een hoge concentratie van auto's met Poolse nummerborden. Geen enkel leeg plekje op de straat of stoep wordt onbenut gelaten. Plotseling is dit als sneeuw voor de zon verdwenen, alsof er niets heeft plaats gevonden. En juist binnen de muren van de kerk was het wel heel bijzonder.

Sinds het begin van deze eeuw worden er her in der in het land missen gehouden in de Poolse taal. Deze diensten werden steeds beter bezocht en uiteindelijk vormend zich Poolse parochies. Ikzelf heb het van dichtbij mogen meemaken. In het jaar 2000 leerde ik mijn vrouw leren kennen, afkomstig uit Polen en als au-pair in Nederland. Gezien de rol van de kerk in haar dorp zochten we in Nederland voor haar ook naar mogelijkheden om dit te kunnen continueren. Het eerste moment van kennismaken was in een kapelletje bij een kerk in Arnhem, waar de trap oplopend al bekende Poolse kerkliederen ons als muziek in de oren klonken.

Eerste missen in Nistelrode
Wij konden een ritje naar Arnhem nog redelijk eenvoudig inplannen, maar voor Polen uit Oss en omgeving bleek dit een stuk lastiger. Er volgde een oplossing: voor de regio Oss werden er in de Sint-Lambertuskerk in Nistelrode Poolse missen gehouden. Dit ontstond uit een samenwerking tussen een lokaal uitzendbureau en de Poolse pastoor op missie, destijds ook Krzysztof Obiedzinski. Gezien zijn staat van dienst op dat moment was het niet lang daarna zijn beurt om van bisdom te wisselen en ook de missen verdwenen daarmee. De pastoor vertrok naar Amsterdam en voor diensten werd er uitgeweken naar Den Bosch, totdat de vraag uit Oss dermate toenam dat de diensten terug naar de regio kwamen. Dit keer naar Oss, in de Grote Kerk. Helaas bleek het geen gelukkig huwelijk: pastoor Mennen en de koster van destijds begrepen de Poolse kerkmentaliteit niet.

Terug naar Oss
Na de scheiding werd een nieuwe oplossing gevonden door uit te wijken naar de Heilige Geest kerk, in de volksmond misschien wel beter als Visserskerk, aan de Berghemseweg. Dit blijkt wel een hele gezonde relatie. Mede door het vertrouwen en het zich openstellen voor de Poolse geloofsgemeenschap door pastoor Kerssemakers samen met zijn bestuur heeft de Poolse kerkgemeenschap nu wel zijn draai gevonden. Pastoor Krzysztof Obiedzinski had in Amsterdam zijn ambtstermijn erop zitten en werd gevraagd terug te keren naar Oss. Aanvankelijk hadden Poolse missen plaats om half vijf 's middags, maar door zijn toedoen, is dit sinds januari om negen uur 's morgens. De pastoor geeft hier als uitleg bij dat volgens een mooi Pools gezegde ("Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje"), degene die vroeg opstaat door God beloond wordt.

Uit het hoofd
Wie nu om half negen de deuren van de Visserskerk opent, wordt in eerste instantie verwelkomd door een rozenkransgebed dat vervolgens naadloos afgewisseld wordt door een prachtige stem die wordt begeleid op de gitaar. De kerk loopt langzaam vol. Als deze in 1997 niet ingekort was, dan zou ook dit gedeelte opgevuld worden. De pastoor is er dan al; hij neemt de biecht af totdat hij zich moet melden in de sacristie om zich te scharen tussen zijn misdienaars om onder gezang uit volle borst de kerk officieel te betreden. Achterin de kerk liggen blauwe boekjes. In tegenstelling tot Nederlandse kerkboekjes staan hier louter liturgische liederen in. Velen kennen de teksten uit hun hoofd en laten het liggen, anderen vinden het toch een prettig geheugensteuntje.

Drukke agenda
In februari was het dan zo ver: pastoor Krzysztof Obiedzinski werd in Eindhoven gewijd tot hoofd van de parochie die behoort tot het bisdom Den Bosch. Dit was hem niet geheel vreemd, omdat hij destijds in Nistelrode ook aan het hoofd stond van destijds gevormde parochie, Faustyna. Deze parochie behoort tot bisdom Roermond en reikte destijds van Sittard tot Tilburg. Kortom, niet te behappen voor een pastoor die zijn parochie verder wil ontwikkelen. Los van het organiseren en berijden van kerkdiensten in verschillende kerken die tot de parochie behoren, is het in Polen ook nog steeds traditie dat de pastoor op huisbezoek komt. De traditionele vraag over het aantal kinderen wordt niet meer gesteld, wel wordt er wederzijds kennis gemaakt. Zo blijkt pastoor Obiedzinski, die dit jaar Abraham ziet, een fervente voetbalfan en leven zijn beide ouders nog in goede gezondheid op een leeftijd van beide boven de 80 jaar!

'Lichtpunt in de lichtstad'
Zijn enthousiasme voor het geloof prikkelde mij destijds al enorm. Nu ben ik in de gelukkige positie om als secretaris van de parochie dit enthousiasme met hem te delen. Helaas heeft de Osse parochie, St. Willibrordus hem er niet van kunnen overtuigen zich in Oss te vestigen. In samenspraak met het bisdom is gekozen voor Eindhoven als plaats waar de hoofdkerk is, de pastorie en de grootste concentratie aan Polen. In Eindhoven hebben we de banden aangetrokken met de St. Joris parochie. Deken René Wilmink noemde hem in zijn benoemingstoespraak dan ook niet voor niets het nieuwe lichtpunt in de lichtstad. Gezamenlijk dragen zij nu de opdracht op ons geloof, hoop en liefde eigen te maken. Met de hulp en ondersteuning van onze Heer!"

Meer berichten