Ed Steiger op een van de twee kanonnen die nu nog op zijn camping liggen, maar binnenkort een plekje krijgen bij het "lul-benkske" op de dijk in Megen, onderdeel van de Zuiderwaterlinie.
Ed Steiger op een van de twee kanonnen die nu nog op zijn camping liggen, maar binnenkort een plekje krijgen bij het "lul-benkske" op de dijk in Megen, onderdeel van de Zuiderwaterlinie. (Foto: Dick Hubertus)

Ed weet nu alles van de linie en vertelt er met plezier over

MEGEN - Na een heerlijke fietstocht door de polder en over de Maasdijken is het op deze zonnige lentedag puur genieten op het knusse, lommerrijke terras van natuurkampeerterrein De Maasakker in Megen. De koffie is vers en vanaf het door essen en wilde kers omzoomde terras heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en zie je aan de horizon de molen, de Gevangentoren en het klooster van het monumentale stadje. Een paar honderd meter verderop stroomt de Maas. Uitbater van de camping Ed Steiger schuift aan om te vertellen over zijn natuurcamping en de Zuiderwaterlinie.

Door Dick Hubertus

Ed is een van de veertig recreatieondernemers die Gastheer of Gastvrouw zijn van het Landschap voor de Zuiderwaterlinie. Zij hebben een speciale cursus gevolgd van IVN Natuureducatie. Daardoor weten zij hun gasten veel te vertellen over de historie, het landschap en de bijzondere plekjes langs de 160 kilometer lange historische verdedigingslinie die dwars door Brabant loopt. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het is een ingenieus verdedigingssysteem van vestingsteden, forten, schansen, dijken en sluizen.

Parelketting
Ed legt uit: "In de loop van de geschiedenis is dit gebied vaak onder water gezet om Holland te beschermen tegen vijandelijke invallen van met name de Franse en Spaanse legers. De Zuiderwaterlinie verbindt elf historische vestingsteden en hun omgeving met elkaar. Van Bergen op Zoom tot Grave loopt zo een parelketting van prachtige vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen. Ik geniet ervan om gasten wat mee te geven over de geschiedenis en de natuur van dit gebied."

Vestingbouwer
Ed Steiger (63) diende als beroepsmilitair 39 jaar bij de genie. Hij vertelt: "De grondlegger van de genie is eigenlijk de vermaarde vestingbouwer Menno van Coehoorn. Hij is ook degene die rond 1700 het plan voor de Zuiderwaterlinie bedacht. Zo waren Ravenstein en Grave garnizoenssteden. Megen had geen garnizoen, maar was wel vestingstad. Dit gebied is vaak onder water gezet. Vanwege mijn warme belangstelling voor de genie, geschiedenis en de natuur vind ik het leuk om er over te vertellen."

Etappe 15
Na een groepje nieuwe gasten te hebben verwelkomd, vervolgt Ed: "De mensen die hier komen kamperen hebben affiniteit met de natuur, zijn milieubewust en houden van rust. We hebben hier geen disco, geen animatieteam en geen speeltoestellen. Toch vermaken kinderen zich hier prima en als ze willen spelen gaan ze naar de speeltuin in Megen. We houden hier alles lekker eenvoudig. Een lunch zijn boterhammen met ham en kaas. Ook heel leuk is om langs de Zuiderwaterlinie te wandelen. In totaal 290 km die je in 17 etappes met behulp van een mooie routebeschrijving kunt lopen. Wij maken deel uit van etappe 15, die loopt hier pal voor de deur door de Rulstraat. Je loopt van Grave tot Bergen op Zoom of andersom; te vergelijken met het bekende Pieterpad."

Boven en onder
En verder: "Ik houd ervan om mijn gasten te vertellen over de Maas als grensrivier en te wijzen op de verschillen tussen onder en boven de rivieren. Denk maar aan de harde en zachte g, de verschillen in godsdienst, katholiek versus protestant en wel of geen carnaval vieren. Door het machtige gewest Holland werd Brabant eeuwenlang als ondergeschikt beschouwd en hadden ze er boven de rivieren totaal geen moeite mee om hier de boel onder water te zetten en zo zichzelf te beschermen."

Tijdens een rondgang over De Maasakker blijkt de milieubewuste wijze van ondernemen van Ed Steiger. Warmte en warm water worden opgewekt middels zonnepanelen. In een hoek van het terrein is een vlindertuin gerealiseerd en er zijn plannen voor een bijentuin om deze bedreigde en onmisbare insectensoort een steuntje in de rug te geven.

Meer berichten