Foto: Collectie Stadsarchief Oss, fotograaf Leo van den Bergh'

Gecrashte vliegtuigen WOII in beeld

REGIO - Elke crash is een verhaal over vreugde of verdriet, overwinning of nederlaag, de dood of de gladiolen. Er is geen dorp of stad in Brabant waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuig is neergestort. De hele provincie is tussen 1940 – 1945 geconfronteerd met de gevolgen van de luchtoorlog die de geallieerden met Nazi-Duitsland hebben gevoerd.

De nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) 'Luchtoorlog 1940 – 1945' wil het grote verhaal van die luchtoorlog boven Brabant vertellen. Maar vooral ook de vele kleine verhalen, over jongemannen die hun leven hebben gegeven, over daden van moed, over gewone Brabanders die gecrashte piloten hielpen uit handen van de Duitsers te blijven en terug te keren naar hun onderdeel, over onschuldige burgers die plotseling geconfronteerd werden met brandende vliegtuigen die uit de hemel vielen of met zwaar verminkte lijken in hun roggeveld. Bijvoorbeeld het verhaal van Luitenant-Colonel Melvin F. McNickle die op 30 juli 1943 rond 10.30 uur een crashlanding in Herpen maakt met zijn P-47C Thunderbolt. De piloot overleefde de crash, hij werd gered door Herpenaren, maar raakte als gevolg van zijn verwondingen toch in krijgsgevangenschap.

Het grote verhaal van de luchtoorlog vind je terug in een korte animatie, die je kan beschouwen als een soort inleiding op het geheel. Het onderdeel 'tijdlijn' belicht vier momenten uit de oorlog waarop het aantal crashes explosief toeneemt: de meidagen van '40, de Slag om het Ruhrgebied in de zomer van 1943, operatie Market Garden in september 1944 en de daaropvolgende bevrijding van Brabant in oktober-november 1944. In het onderdeel 'gesneuvelden' is geprobeerd een beeld te geven van de aantallen jongemannen die het leven gelaten hebben, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde, alsmede wanneer ze gestorven zijn en waar ze begraven liggen.

Het onderdeel 'type vliegtuigen' geeft een korte introductie naar de soorten vliegtuigen die het vaakst in Brabant zijn neergestort. Dat gaat om zowel Duitse als geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen. 'Vliegroutes' gaat nader in op het feit dat de geallieerde bommenwerpers over Brabant vlogen op weg naar of terugkomend van Duitsland. Onder 'crashes in Noord-Brabant' gaan de vele 'kleine' verhalen schuil over het neerstorten van vliegtuigen, zowel individueel als per gemeente verzameld. Bij elkaar zijn het bijna 200 verhalen, waarin je kennis maakt met de bemanning en de crash. Ze zijn te lezen op:

www.bhic.nl/luchtoorlog

Meer berichten