Rolf van der Leest was binnen het Poëzie Podium Oss degene die met het idee van de leegstandspoëzie kwam.
Rolf van der Leest was binnen het Poëzie Podium Oss degene die met het idee van de leegstandspoëzie kwam. (Foto: )

De leegte dichten met gedichten

OSS - De leegte dichten met gedichten Dat thema was voor het Poëzie Podium Oss (PPO) de reden om met het centrummanagement in gesprek te gaan om de leegstand in de Osse winkels beter in beeld te brengen. De eerste zes gedichten hangen op winkelruiten in opvallende en kleurige posters op A1 formaat en er wordt enthousiast op gereageerd.

Door Han Jansen

Initiatiefnemer binnen het PPO, Rolf van der Leest, kwam met het idee om de leegstand aan de kaak te stellen en er met een positieve grondtoon een boodschap naar het winkelend publiek in te verpakken in dichtvorm. Dat werd door het bestuur met instemming begroet en hij ging aan de slag. Rolf: "Allereerst is in overleg met centrummanager Jack van Lieshout vastgesteld om welke panden het ging en vervolgens hebben we besloten om dat gedurende een periode van 3 à 4 maanden te laten lopen. De eerste zes gedichten hangen nu in de lege etalages en ze nodigen uit tot actieve herbestemming. Na deze serie volgen nog twee series van zes gedichten voor andere leegstaande panden."

Leegstand
Hij vervolgt: "Wat we nu gaan doen is van die eerste gedichten een videodeclamatie produceren en die door de betreffende dichter te laten uitvoeren. Daarbij gebruiken we de kracht van het internet zodat de boodschap niet alleen bij de Osse consument beland maar in feite landelijk kan worden gelezen, want leegstand is momenteel een nationaal probleem, waar de middenstand veel last van heeft. De redenen daarvan zijn natuurlijk bekend - online verkopen en hoge huren."

Ludiek
De eerste zes PPO-dichters hebben een product afgeleverd en die gedichten blijven de komende zes weken hangen, mogelijk zelfs langer. Daarna zullen opnieuw zes andere panden die leegstaan van een Leegtedicht worden voorzien en de laatste serie van zes wordt eind augustus gemaakt. Van der Leest: "Het is een ludieke manier om de leegstand visueel te benoemen in een poëtische vorm en daarmee hopen we nieuwe initiatieven van ondernemers te stimuleren. Die gedichten blijven hangen tot de leegstand van het betreffende pand is gedicht."

Meer berichten