John Buters helpt vier dames bij het aanmeren. "Aross is een echt gezellige Brabantse club", zegt hij. "Iedereen kent elkaar."
John Buters helpt vier dames bij het aanmeren. "Aross is een echt gezellige Brabantse club", zegt hij. "Iedereen kent elkaar." (Foto: )

Roeien bij Aross is sporten in de natuur, met ijsvogels en bevers als publiek

MACHAREN - Deze zaterdagochtend wisselen zon en wolken elkaar af. Boven het kabbelende water van het Burgemeester Delenkanaal zie je Hollandse luchten. Meeuwen scheren over het water en aan de overkant landt een ooievaar in het weiland. Verschillende boten van roeivereniging Aross hebben hun tocht er weer op zitten en leggen aan bij de steiger. Ook John Buters die zojuist zijn skiff heeft afgemeerd. Vanaf het terras bij het clubhuis heb je een prachtig uitzicht over het kanaal en omgeving. In de verte is de brug bij Macharen zichtbaar.

Door Dick Hubertus

Nadat John zijn skiff, eenmansboot, samen met enkele behulpzame clubleden de botenloods heeft ingedragen doet hij in het clubhuis zijn verhaal. "Ik roei nu elf jaar en vind het nog steeds een heerlijke sport. Als ik na een dag werken het water op ga valt de stress zo van me af. Omdat roeien een technische sport is en je goed moet letten op je roeibewegingen ben je er helemaal op gefocust en vergeet je alles. En natuurlijk is het heerlijk om op het water te zijn. Ik ben een buitenmens en geniet van de natuur, de overvliegende ooievaars en de bootjes die langskomen."

Niet blessuregevoelig
Roeivereniging Aross bestaat 36 jaar en heeft haar accommodatie aan de Macharenseweg vlakbij pannenkoekenhuis De Oude Maas. Pal aan het Burgemeester Delenkanaal ligt een mooie accommodatie bestaande uit een clubhuis met terras, botenloods en uiteraard een aanlegvlonder. In de botenloods liggen veertig boten voor een, twee, drie, vier of acht roeiers. Aross telt 120 leden tussen 11 en 90 jaar. "Je kunt tot op hoge leeftijd varen omdat de sport niet blessuregevoelig is", legt John uit.

Roeien met de benen
In het dagelijks leven werkt John Buters (51) vlakbij zijn roeivereniging. Als projectleider is hij bij Heesen Yachts verantwoordelijk voor de technische apparatuur aan boord van luxe jachten die tussen de 10 en 70 miljoen euro kosten. Over de techniek van het roeien vertelt hij: "Techniek is veel belangrijker dan kracht. De voortstuwing van de boot komt eigenlijk voor 80 procent uit je benen. Je trapt als het ware de boot naar voren. Ook een juiste rughouding is van essentieel belang. Ook het op de juiste manier terughalen van het roeiblad, het zogenaamde klippen, luistert nauw. Het stoeltje waar je op zit is gemonteerd op een soort rails, de zogeheten sliding. Voor je vertrekt stel je die op de juiste afstand in, afhankelijk van je beenlengte."

Bevers
John vervolgt: "Op zondag roeien we vaak met een viermansboot naar Moeke Mooren in Appeltern. Daar drinken we een kopje koffie en varen weer terug. Een tochtje van 15 kilometer. Ik vind het heerlijk om daar in de Gouden Ham te varen. De natuur is er mooi, je hebt geen scheepvaart en het is leuk om rond de eilandjes te varen. Je ziet er zelfs ijsvogeltjes en tegenwoordig ook steeds meer beversporen in de vorm van omgeknaagde bomen. Ook hier aan het kanaal heb ik er dit jaar al verschillende gespot. Door de week doen we meer aan wedstrijdtraining en roeien we vooral op snelheid, meestal tot de Maas en weer terug. Bij de brug van Macharen betekent dat altijd even bukken. We hebben overigens ook veel recreatieve roeiers."

Infoavond
En tot slot: "Aross is een echt gezellige Brabantse club, iedereen kent elkaar. Op donderdag 23 mei om 20.00 uur hebben we hier in ons clubhuis een informatieavond over de sport. Op zaterdag 25 mei starten we met een cursus waarbij belangstellenden kennis kunnen maken met het roeien. Voor 85 euro krijg je gedurende 7 weken twee keer per week les. Opgeven en meer informatie opvragen kan via de e-mail: secretaris@aross.nl.

Meer berichten