Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie

Oto jest Dzien: Eerste Poolse Heilige Communie in Oss

OSS - Een uniek moment voor de Poolse missie in Oss: afgelopen zondag had voor het eerst in de geschiedenis van Poolse kerkelijke vieringen de Heilige Eerste Communie plaats. Dankzij de oprichting van de Poolse parochie in het bisdom zijn diensten buiten 's lands grenzen nu gelijk aan die in eigen land.

Door Stef Koning

Zoals het een Poolse kerkgemeenschap betaamt, was de kerk prachtig versierd. In de Heilige Geestkerk waren niet alleen met meer bloemen dan tijdens een reguliere dienst, maar ook met wit lint versierde banken en boven het altaar een bijzonder affiche: een communicant die een hostie krijgt met daaronder een uitvergrote monstrans, welke ook terug te zien is op enkele daaronder afgebeelde bonen. De tekst prijkt in het Pools: Ik wil de monstrans zijn van jouw heilige lichaam. De Poolse pastoor Krzysztof Obiedzinski verklaart de betekenis van de monstrans, waarbij de link wordt gelegd met het ter communie gaan en de tekst op het affiche. Ook de bonen hebben een historische betekenis, vanwege hun bijzondere opdruk, ondanks dat ze gewoon natuurproducten zijn. Er gingen er enkele de bank rond gedurende de mis.

Communicanten organiseren
Het is in Polen Eerste Communie eigen dat op, het liturgisch gedeelte na, de dienst wordt georganiseerd door de communicanten zelf met hun ouders. Dit alles onder coördinatie van de vaste catecheet, Henryk Laskawiec, tevens vicevoorzitter van de parochie. De kinderen waren alle gewaad in hun witte communiejurken en er was volop Poolse zang en muziek.

Bisschop uit Argentinië
Hoewel voor een Eerste Communie een bisschop niet aanwezig hoeft te zijn, sloot toch gedurende de mis een Argentijnse bisschop aan. De pastoor legt uit dat hij deze collega heeft leren kennen vanuit zijn vorige parochie in Amsterdam, waar een speciale actie loopt om Argentijnse kinderen te helpen. Zijn introductie van de bisschop was daarentegen hilarisch: "Ik ken deze man nu inmiddels al drie jaar., maar ik zie hem nu ook voor het eerst!" De bisschop gaf zijn zegen aan alle aanwezigen, en natuurlijk in het bijzonder aan de communicanten, in het Spaans.

Vandaag is de dag
Een strak opgezet draaiboek zorgde ervoor dat de dienst soepel en feestelijk verliep. Traditioneel werd afgesloten door de vaste zangeres met gitaar, Ewa Falkowska, met het lied dat onlosmakelijk verbonden is met de Eerste Communie: Oto jest Dzien. In het Nederlands zouden wij zingen: 'Vandaag is de dag', en dan gaat het verder: 'die de Heer ons gaf'.

Pelgrimstocht
In Polen volgt in de week na de Eerste Communie de zogenaamde witte week: kinderen gaan dagelijks 's avonds naar de kerk in hun witte communiejurken. In Nederland is dit praktisch gezien niet haalbaar en vandaar dat de pastoor voorstelt om de eerste vier zondagsvieringen bij de Eerste Communie stil te staan. Zo lang prijkt ook het affiche boven het altaar. Voordat het zo is, vertrekt de groep communicanten zaterdag 25 mei op pelgrimstocht naar het Belgische Banneux.

Meer berichten