Drukte bij de open dag van de brandweer. Postcommandant Rigter hoopt een deel van hen te warm te maken als nieuw brandweerlid.
Drukte bij de open dag van de brandweer. Postcommandant Rigter hoopt een deel van hen te warm te maken als nieuw brandweerlid. (Foto: )

Open dag bij de brandweer; spectaculair en niet zonder gevaar

OSS - De brandweerkazerne aan de Wethouder van Eschstraat hield zaterdag haar open dag en daar kwamen enkele honderden belangstellenden, veel met kinderen, op af. Een doelstelling van het management was de werving van vrijwilligers.

Door Han Jansen

Op het terrein achter de kazerne zijn spannende activiteiten gepland voor de jeugd en een daarvan is het bedienen van een echte brandspuit, die een kracht heeft van 40 bar. Daarmee schiet je gemakkelijk een forse volwassen man ter aarde, maar de kinderen hielden het – met hulp – bij een houten karretje dat werd weggeschoten. Verder waren er speeltoestellen en waren er hapjes en drankjes.

Hecht team
Postcommandant Hans Rigter vertelt: "Eens in de 5 jaar houden we een open dag om Oss de gelegenheid te bieden kennis te maken met het werk, dat wij met een team van vrijwilligers verrichten. Niet altijd gemakkelijk, maar we vormen ook een hecht team, dat elkaar steunt in dikwijls moeilijke situaties. Een vrijwilliger is bovendien gezinshoofd en heeft te maken met de thuissituatie, met zijn partner en kinderen. Dat moet dus klikken, want wanneer je dienst hebt in een maandag-tot-maandagweek, moet je altijd beschikbaar zijn bij een calamiteit."

Fuseren was noodzakelijk
Tot 2011 bestond de brandweer uit 39 autonome posten, die veel activiteiten zelf verzorgden, zoals opleiding maar ook het reinigen en wassen van gasmaskers en kleding, inefficiënt dus. "Fuseren was dus noodzakelijk en wijs," zegt Rigter, die ook zaken als planning en administratie coördineert. "Bij een eenvoudige brand, huis of auto, komt één blusauto in actie met een bevelvoerder en zes brandweerlieden. Bij een middelbrand rijden twee auto's uit met twaalf mensen en wanneer het nog groter is moeten we misschien ook een beroep doen op andere teams. Die coördinatie ligt bij het hoofdkantoor in Den Bosch. Hier in Oss hebben we twee tankautospuitwagens, een hoogwerker, een schuimblus-container en een ademlucht-container."

Flexibel
Hij vervolgt: "Op dit moment werken we met 37 vrijwilligers, terwijl we 44 mensen in dienst mogen hebben. We zijn dus op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die de mogelijkheid hebben om flexibel die taak te vervullen. Wanneer je voltijds werkt is een extra baan, waarbij je oproepbaar bent op ieder moment van de dag, lastig te combineren. Mensen in ploegendienst hebben die flexibiliteit wél. Wat ook wel eens wordt vergeten, is dat de opleiding twee avonden in de week kost en dat twee jaar lang. Daar leren ze natuurlijk hoe een brand te bestrijden, maar ook hoe om te gaan met ongevallen, met druglabs en met gevaarlijke stoffen. Een ander belangrijk aspect is het levensreddend handelen."

Nieuwe aanwas
Hans Rigter is al 31 jaar in dienst van de brandweer en hij hoopt op nieuw bloed: "Ons team vrijwilligers bestaat uit mannen, maar we hebben ook zeven vrouwen in dienst gehad en zouden graag ook weer vrouwen willen werven. Onze wervingsactie duurt tot 27 mei en we hebben gelukkig al meldingen van mensen die geïnteresseerd zijn in het werk."

Meer berichten