Foto:

'T gò dur! Elfstedentocht langs de linie

REGIO - De langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland is tussen woensdag 19 en zaterdag 29 juni het decor van Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave, langs Megen en Ravenstein, gezelligheid, hapjes en drankjes culturele verrassingen.

Dwars door Brabant vind je de Zuiderwaterlinie, een parelketting van historische vestingsteden, stoere forten en bijzondere linielandschappen. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duiken deelnemers de geschiedenis in, omringd door de stille natuur in het buitengebied.

Trots
Gedeputeerde Henri Swinkels is een groot fan van dit grootste, langste en meest gebruikte erfgoed van Nederland. "Ik ben er trots op dat we in samenwerking met heel veel partners gezorgd hebben dat de Zuiderwaterlinie een begrip is in Brabant en ver daarbuiten", zegt hij. "Een prachtige combinatie van cultuur en erfgoed."

Beleving
Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie kunnen deelnemers dagelijks kiezen tussen een langeafstand-etappe (gemiddeld 20 kilometer) of een kortere recreatieve wandeling (gemiddeld 10 kilometer). Wie kiest voor de lange afstand kiest voor de groene omgeving. De langeafstand-etappes zouden een goede training kunnen zijn voor de Nijmeegse Vierdaagse. Wandelaars die aansluiten bij de kortere etappes verkennen de Zuiderwaterlinie in groepsverband, om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te beleven.

Meer dan wandelen
Expeditie Zuiderwaterlinie is meer dan alleen een wandeltocht. Onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en is er aandacht voor het landschap. Voor elke etappe zijn samenwerkingen opgezet met lokale heemkundekringen, gildes, fanfares en/of verenigingen. Aan het eind van elke etappe komen de deelnemers van beide routes samen. Gezamenlijk worden ze onthaald, is er muziek of een voorstelling en wordt er nog wat gedronken en gegeten.

Theater
Volgens Isabelle Schol van Zuiderwaterlinie Events is het programma is al goed gevuld. "Van re-enactment, fanfares en muziekoptredens, de wandelaars zullen zich niet vervelen", zegt ze. "Ook zijn er optredens van professionele (podium)kunstenaars, zoals De Kwekerij. Vincent de Rooij Daan Mathot spelen een absurdistische voorstelling over uitersten, hoog en laag, hoop en vrees. Dat doen ze in een half vliegtuig, een Antonov 2. Grappig toch, als je bedenkt dat de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingslinie kwam te vervallen met de komst van vliegtuigen?"

Meer berichten