Landerij VanTosse laat in het eerste weekend van juni zien hoe men een tuin verbouwd met respect voor de natuur.
Landerij VanTosse laat in het eerste weekend van juni zien hoe men een tuin verbouwd met respect voor de natuur. (Foto: )

Verbouwen zonder berouwen; ecologische tuinen bij Landerij VanTosse

OSS - Landerij VanTosse, gelegen in het landelijke gebied tussen Oss en Heesch, zet zaterdag 1 en zondag 2 juni de poorten open tijdens de Velt-ecotuindagen. Men kan dan in de tuin ontdekken wat ecologisch tuinieren inhoudt. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur is iedereen welkom die meer wil weten over hoe je een gezonde, eetbare en diervriendelijke tuin kunt inrichten en beheren op een ecologische manier.

Op de Landerij Van Tosse kun je op verschillende manieren lokaal geteeld voedsel zien groeien. Het hart van de Landerij is de Tuinderij. Daar vind je een proef- en educatietuin aan met (vergeten) groenten, keukenkruiden, medicinale kruiden, kleinfruit, eetbare bloemen en een boomgaard. Ook is er een natuurtuin met onder andere een paddenpoel, bijenhotel en vlinderveld. Daar vind je rustige plekjes om te genieten van de natuur.

Natuurs voorraadkast
De omgeving is eveneens het ontdekken waard. In het kampenlandschap ten zuiden van Oss zijn natuurakkers aangelegd waar spelt voor brood groeit, hop voor bier en cranberries voor ijsjes. Men kan paddenstoelen zoeken in houtwallen, fruit plukken langs de fruitallee en bessen langs de bosranden. Wie wil, kan een rondleiding volgen of zelf op ontdekking gaan in de tuin. Ook zijn er producten uit de tuin en landerij te proeven in het winkeltje. Landerij VanTosse deelt tips en trucs met bezoekers over ecologisch moestuinieren, een ecologische siertuin en biologische land- en tuinbouw, zodat je kunt leren hoe je, zonder gebruik van pesticiden en kunstmest, tuiniert met respect voor plant en dier.

Bereikbaarheid
De Landerij VanTosse ligt nabij knooppunt 21 voor fietsers aan het Laantje van Cumberland in Oss en is het beste te bereiken via Amelsestraat/Koningsweg. De parkeerplaats voor auto's op de Tuinderij is alleen toegankelijk voor mensen met een beperking. Elders op de Landerij is wel parkeerplaats. Fietsers kunnen wel parkeren op de Tuinderij.

Meer berichten