Foto:

Bergse Kermis krijgt prikkelarm uurtje; minder herrie en flitsen

BERGHEM - Ouders die de kermis bezoeken met hun baby's, kleuters, peuters en kinderen met een beperking willen graag iets minder prikkels. Muziek die wat zachter staat, gedimde lichten zonder continu 'oehlala' en 'alweer-een-winnaar' om zich heen te horen. Dat kreeg de organisatie van de Berghemse kermis bij de vorige editie te horen. "Onze kinderen kunnen dat niet zo goed handelen. Terwijl we wél graag willen genieten van de kermis", vertelt een ouder die met dit idee bij Berghem Events aanklopte. Op kermiszondag 14 juli gaat daarom voor het eerst het prikkelarme kermisuur van start.

Tussen 12.30 tot 14.00 uur, iets langer dan een uur dus, is de muziek alleen op de achtergrond te horen, zijn er geen felle lichten te bekennen, draaien attracties een tikje langzamer en worden de welbekende jingles voor later bewaard. Zo is de kermis, volgens de organisatie, écht van iedereen is.

Gemêleerde groep
"We hebben de vraag naar een prikkelarme kermis vorig jaar ook al gekregen", vertelt Dennis van Rooij van Berghem Events. "Meerdere keren zelfs. Daarom is er nu een groep enthousiastelingen die ervoor heeft gezorgd dat er dit jaar voor het eerst een prikkelarm kermisuurtje is. In die groep zitten ouders van jonge kinderen of van kinderen die een beperking hebben zoals autisme of ADHD. Maar ook professionals zoals ergotherapeuten die precies weten wat wel en niet goed is voor deze groep kinderen. Een heel gemêleerde groep dus. Het is fijn om te merken dat het zo gewaardeerd wordt."

Minder fel, hard en luid
"De kermis is dan even voor iedereen", zegt Van Rooij vastberaden. "Het is dus niet zo dat alleen gezinnen met kleine kids en kinderen met een beperking welkom zijn. Iedereen mag komen om dit bijzondere uur zelf te beleven. Graag zelfs, want alleen dan kunnen we het vaker organiseren. En het is ook wel lekker toch om even rustig op het terras te zitten", antwoordt Van Rooij lachend op de vraag of er ook nog andere dingen te doen zijn. Eetkramen, bars en het terras zijn open. Bezoekers van het prikkelarme kermisuur mogen verwachten dat de muziek zacht staat, er geen harde geluiden te horen zijn en ook de felle lichten even uitgezet worden. Bovendien wordt er op de snelheden van de attracties gelet.

Snoezelruimte
De Polyp (Spin of Octopus), favoriet bij de kids, draait bijvoorbeeld op een wat rustiger tempo. De botsauto's gaan wat langzamer en zelfs de draaimolen past zijn snelheid aan. "We hebben ook iets speciaals", vertelt Van Rooij enthousiast. "Een snoezelruimte waar kinderen met dieren kunnen knuffelen. Prachtig toch?"

Van Rooij hoopt dat veel mensen naar Berghem komen voor dit bijzondere evenement. "Maar wij als organisatie zijn ook al blij als we zien dat een paar kinderen - of volwassen - , die niet zo gauw een kermis bezoeken vanwege die vele prikkels, het uur van hun leven hebben."

Meer nieuws, programma en andere informatie is te vinden op de facebookpagina van de Bergse Kermis.

Meer berichten