Met een druk op de knop schakelde wethouder Johan van der Schoot de laatste verlichting over op LED.
Met een druk op de knop schakelde wethouder Johan van der Schoot de laatste verlichting over op LED.

Licht dooft voor peertjes en spots; Oss volledig over op LED

OSS - Met het vervangen van de laatste lamp bij de Sint-Sebastianuskerk in Herpen op dinsdag 28 mei, ging het licht uit voor niet-energiezuinige verlichting. Alle openbare verlichting in de gemeente Oss is nu afkomstig van LED's.

Met die LED's worden tweeëntwintig kerken, vijf molens en zeven monumentale bouwwerken of kunstwerken verlicht. Door de veelal bestaande spots te vervangen door LED-lampen, bespaart de gemeente zo'n 60 procent op de energierekening, ten opzichte van 2013. Daarmee voldoet de gemeente nu al ruimschoots aan doelstelling uit het Landelijk Energieakkoord Openbare Verlichting, die 50 procent besparing in 2030 voorschrijft.

De openbare wegen in Oss worden verlicht door ruim 21.000 lichtmasten, waarin de gemeente Oss de afgelopen drie jaar 1,6 miljoen euro stak om ze energiezuiniger te maken. Met het geld dat de gemeente daarmee bespaart, wil ze de lichtmasten slimmer en energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld met slimme verlichting die op vaste tijdstippen dimt of wanneer de situatie dat toelaat, zoals op fietssnelweg F59. De verlichting gaat daar branden wanneer een fietser nadert. In Oss is nu ruim een derde van de openbare verlichting 'slim'. In de toekomst moet dat meer worden.

Meer berichten