Schaijkenaar Sjoerd helpt kansarme honden op Curaçao

Sjoerd de Groot is een van de aangesloten dierenartsen op Curaçao. En eentje die oorspronkelijk uit de buurt komt.
Sjoerd de Groot is een van de aangesloten dierenartsen op Curaçao. En eentje die oorspronkelijk uit de buurt komt.

CURAÇAO -  "Toeval bestaat niet", zegt Mark Erwin Vos van de Berghemse Stichting Dierenhulp, die bij het uitbreiden van zijn team op Curaçao op dierenarts Sjoerd de Groot stuitte. Zo'n achtduizend kilometer verderop kwam de stichting de dierenarts tegen die zijn roots zo'n acht kilometer van Berghem heeft liggen, in Schaijk. Zo'n 10 jaar geleden vertrok Sjoerd naar Curaçao en runt daar een dierenartsenpraktijk.

Naast het bestieren van de praktijk zet Sjoerd zich ook in om dierenleed tegen te gaan, samen met de Stichting Dierenhulp. "Wij zijn nu ruim 10 jaar actief op Curaçao", vertelt Vos. "Daar hebben wij in die afgelopen jaren meer dan 12.000 dieren gratis gesteriliseerd, vooral voor mensen met een smalle beurs. Dat doen we om de toename van kansarme dieren tegen te gaan, voor minder dierenleed op straat en om te voorkomen dat dieren moeten lijden. We werken daarvoor samen met een team lokaal gevestigde dierenartsen. En wat schetst onze verbazing. Tijdens de uitbreiding van het team komen we Sjoerd de Groot tegen."

Bij de bron aanpakken
Sjoerd heeft een dierenartspraktijk ter plekke, hoorde van het sterilisatieproject en wilde zijn steentje bijdragen. "Uiteraard wilde ik meehelpen", legt hij uit. "Je bent immers dierenarts geworden om dieren te helpen. Helaas komt veel leed onder dieren nog altijd voor. Het is schrijnend wat je hier op Curaçao tegenkomt. Dieren die zwaar ondervoed zijn of ernstige huidproblemen hebben. Dieren die de jaarlijkse controle bij de dierenarts niet altijd krijgen. In veel gevallen ook logisch, als je bedenkt dat veel mensen hier in armoede leven. Daarom hoefde ik ook niet lang na te denken om mee te doen. Problemen bij de bron aanpakken, het voorkomen van dierenleed. Dat is waar Stichting Dierenhulp voor staat en al jaren met veel inzet doet."

Niet vanzelf
Ondertussen, thuis in Berghem, werkt Stichting Dierenhulp er hard aan om ook de komende periode weer dieren te kunnen steriliseren. Vos: "Er is een reclame die zegt 'Het houdt niet op, niet vanzelf', verwijzend naar de campagne tegen huiselijk geweld. "En zo is het. Er is nog veel te doen en veel te winnen. "Als vrijwilligersorganisatie is het niet eenvoudig om elk jaar weer rond te krijgen", laat Mark Erwin Vos weten. "Hulp blijft altijd welkom." Meer informatie over het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp en het werk van Sjoerd de Groot op Curaçao staat op de website www.dierenhulp.nl.

Meer berichten