Foto: Han Jansen

Uitdagende competitie voor studenten

BERGHEM - Het toverwoord vandaag de dag is energietransitie, ofwel de langzame overgang van dure stelsels van olie, gas, stroom en kolen naar nieuwe wegen, waarbij waterstof, maar ook windmolens en zonnepanelen ons de noodzakelijke energie moeten geven, duurzame en zuinige krachtbronnen, die het milieu moeten ontlasten en de generaties na ons een schone aarde moeten bieden.

Door Han Jansen

Dat is een van de doelstellingen die Shell nastreeft en dat principe ook in de praktijk brengt door scholieren en studenten uit te nodigen deel te nemen aan de Shell Eco-marathon, waarbij de deelnemers hun technische kennis kunnen tonen via het ontwerp van een voertuig dat met een zuinige energiebron onze mobiliteit kan vergroten. Op het circuit van Zevenbergen in Berghem konden de verschillende teams zich met elkaar meten op het gebied van zuinigheid van motor en brandstof.

Geschiedenis
De historie van de Shell Eco-marathon gaat terug naar 1939, toen Shell-medewerkers een wedstrijd hielden wie het verst kon rijden met dezelfde hoeveelheid brandstof. Na 1985 werd het een wedstrijd tussen studenten van diverse universiteiten in zelfontworpen voertuigen en met verschillende soorten brandstof. In Berghem stonden elf teams klaar in de paddocks om de laatste hand te leggen aan hun vinding, die voor de start een strenge keuring moest ondergaan, alvorens te mogen starten. Daarna mochten de coureurs, vaak klein van stuk door de compacte cabines, de baan op en geluidloos en soms met meer lawaai hun rondjes rijden.

Van boek naar praktijk
President-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, die scheikundige technologie studeerde aan de TU in Eindhoven, gaf het belang van het evenement aan doordat nu het uit de boeken geleerde in de praktijk kon worden gebracht: "De interactie is er nu al tussen de teams, die onderling, maar ook naar andere teams toe met elkaar samenwerken op dit prachtige circuit," zo stelde ze.

Wethouder Kees van Geffen, sport en onderwijs, was blij met de keuze van Shell voor het circuit van Berghem, in deze week van de technologie: "We zien veel talent komen via de Talentencampus in Oss. Meer kinderen kiezen voor technisch onderwijs en onze doelstelling is ook om de regio op een hoger level te brengen door kinderen te laten denken met hun handen."

Mbo'ers op diesel
Naast de Universiteit-teams uit Twente en Delft en de HAN (Arnhem/Nijmegen) die waterstof gebruikten en de Hogescholen Amsterdam en Rotterdam die evenals het gymnasium Zwolle elektrisch reden, was een bijzondere deelnemer het mbo-college Summa uit Helmond dat diesel gebruikte.

Powered by Shell
Shell is de motor achter deze geslaagde manifestatie en het concern richt zich op de intentie van de regering om de CO² uitstoot in 2030 te halveren, en ontwikkelt daarbij meerdere activiteiten, zoals het plaatsen van windturbines op zee, snellaadpalen bij de benzinestations en een groot zonnepark naast de chemie-installatie in Moerdijk. Tot 2020 investeert Shell per jaar tussen 1 tot 2 miljard dollar in nieuwe energie.

Meer over de race naar de toekomst van mobiliteit en aandrijving staat op de website shell.com/eco-marathon.

Meer berichten