Wat in Bergen op Zoom is begonnen, wordt in onze regio afgemaakt. De Expeditie Zuiderwaterlinie, een serie wandelingen tussen vestingsteden van de waterlinie, eindigt met etappes tussen Den Bosch en Grave.
Wat in Bergen op Zoom is begonnen, wordt in onze regio afgemaakt. De Expeditie Zuiderwaterlinie, een serie wandelingen tussen vestingsteden van de waterlinie, eindigt met etappes tussen Den Bosch en Grave. (Foto: MAPITO)

Expeditie Zuiderwaterlinie komt 'bij ons' ten einde

REGIO - De oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland is van woensdag 19 tot en met zaterdag 29 juni het decor voor Expeditie Zuiderwaterlinie. Wandelingen voeren deelnemers langs de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Onderweg worden zij getrakteerd op een hapje en een drankje en maken ze kennis met lokale culturele elementen. Het laatste weekend van juni lopen de etappes via Lith, Oijen, Megen, Ravenstein naar vestingstad Grave het slot van het wandelfeest.

De mooiste vestingsteden van Nederland liggen langs de Zuiderwaterlinie. Daar komt 450 jaar geschiedenis samen, want aan de hand van historische verdedigingslinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie kan dagelijks gekozen worden tussen een langeafstandsetappe van ongeveer 20 kilometer of een kortere recreatieve tocht van ongeveer 10 kilometer. Wie kiest voor de lange afstand, kiest voor de groene omgeving en wandelt op eigen gelegenheid. Wie aansluit bij de kortere etappe, wandelt je in groepsverband. Gidsen vertellen tijdens de wandeling over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en er is aandacht voor het landschap.

Verrassende afsluiters
Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie bewandelt men niet alleen het grootste monument van Brabant, maar doen ook duizend-en-een ontdekkingen langs militair erfgoed, de natuur en de rijke cultuur in Brabant. Dagelijks worden de wandeletappes gezamenlijk afgesloten. Iedereen is welkom om naar de culturele dagafsluitingen te komen, ook als je niet hebt meegewandeld. Met spectaculaire gebeurtenissen en onverwachte wendingen worden de wandeldagen afgesloten, met liedjes, dansvoorstellingen of absurdistisch theater.

Lith-Megen-Ravenstein
De wandelaars van de korte etappe starten donderdag 27 juni aan restaurant de Blauwe Sluis in Den Bosch en wandelen samen met Gilde Sint Lambertus uit Maren-Kessel en carnavalsvereniging de Kleidonkers naar het Marktplein in Lith. Daar wordt de wandeletappe afgesloten met een optreden van coverband Story.

De wandelaars vervolgen vrijdag 28 juni hun tocht bij Bierbrouwerij Oijen. Drumfanfare DIOS wuift hen uit waarna ze koers zetten richting camping de Maasakker in Megen, waar de wandelaars worden opgewacht met marshmallows bij de vuurplaats en muziek van de Revuo's. Onderweg vertelt troubadour Noud Bongers samen met de gids het verhaal van de Zuiderwaterlinie.

Op zaterdag 29 juni vindt de laatste wandeletappe plaats, van Stadsherberg De Keurvorst in Ravenstein (waar de wandelaars worden uitgezwaaid door de schout) naar het prachtige marktplein van Grave. Daar vindt het slotfeest van de Expeditie plaats, volledig in Spaanse sferen met tapas en flamencomuziek.

Gratis deelname
Expeditie Zuiderwaterlinie is de ideale gelegenheid om samen het verhaal van de Zuiderwaterlinie te horen, te zien én te beleven. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij een van de tochten of om zelfs de volledige Expeditie te wandelen. Deelname is gratis, inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl/inschrijven

Meer berichten