Classic Roadraces Oss keert terug

OSS - Na een succesvolle eerste editie in 2018 van de Classic Roadracing Oss tijdens het Pinksterweekeind op circuit Paalgraven te Oss, kan een vervolg niet uitblijven. Bijna veertig enduranceteams starten zondag 9 juni de motoren voor de Drie uren van Oss. Zij zetten een traditie voort die met de legendarische 24 Uren van Oss een aanvang nam in de jaren zestig.

Roemruchte nationale en internationale coureurs stonden toen aan de Le Mansstart, waaronder lokale helden als Tonnie en Harrie van Schijndel, Jan Wagemakers, Jan Spierings, Frans Heesen en Gerard Beck. Aan Harrie van der Kruijs de eer om zondag 9 juni om 18.00 uur met de vlag te zwaaien om het bulderend geweld te laten beginnen.

24 wordt 3
Met de langeafstandsraces stopte men al in de jaren zeventig, maar de KNMV organiseerde nog jarenlang internationale kampioenswedstrijden in Oss. Nadat circuit Paalgraven, één van de laatste echte stratenbanen van Nederland, te krap werd voor de razendsnelle machines van nu leek het einde van de legende van Oss nabij. De 24 -uurs endurance duurde niet alleen te lang voor de motoren (die allemaal inmiddels minstens 30 jaar oud zijn), tevens ligt de gemiddelde leeftijd van de coureurs intussen al ruim boven de vijftig jaar. Samen met veel vrijwilligers nam de Stichting Aanvullende Motorsport (SAM) de handschoen op, in de vorm van de Drie Uren van Oss.

Terug van weggeweest
Ossenaar Nico Willemse, één van de mensen achter het evenement legt uit: "Al sinds 2010 organiseert de SAM racedemo's. Samen met de berijders van historische racemotoren laat die stichting zien hoe het er vroeger aan toe ging op de stratencircuits in Europa. Vanaf 2012 reden SAM coureurs binnen het KNMV-programma de Drie Uren van Oss. Deze internationale wegraces komen niet meer terug maar we vonden dat het niet helemaal afgelopen mocht zijn. Daarom hebben we in 2018 voor het eerst, met gratis toegang, de Classic Roadraces Oss georganiseerd met een uitgebreid programma waaronder de Drie Uren van Oss en het bleek een groot succes!"

Programma
Naast de Drie Uren van Oss is het raceprogramma in het pinksterweekend gevuld met de Solex Race, de SAM Demo Races met motoren tot bouwjaar 1978 en er is een speciaal gedeelte op het paddock voor zelfbouwmachines, zoals café-racers, brat-style en Bobber motoren. Omdat het precies 50 jaar geleden is dat het Italiaanse merk Laverda voor het eerst een volledig fabrieksteam naar de 24 Uren stuurde, komt de Laverda Club langs met veel authentieke machines.

Meer berichten