Wie zondag 30 juni in het Osse centrum is, waant zich in Brazilië.
Wie zondag 30 juni in het Osse centrum is, waant zich in Brazilië. (Foto: )

Sambafestival in Oss

OSS - De Osse samba- en percussieband Dale Caña brengt in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni de zomer naar Oss. Samen met het centrummanagement houdt de band de vijfde editie van het Sambafestival Oss. De eerste lustrumeditie blijft als vanouds met de swingende, opzwepende muziek en het dansbare ritme van de sambaklanken. Het hoofdprogramma begint zondag om 13.00 uur, de pre-party op zaterdag om 20.00 uur. 

Wie eerder bij het Sambafestival is geweest, heeft al kennis kunnen maken met de enthousiaste, opzwepende muziek van Caribbean Brass International. Een lopend dansorkest met blazers en drummers, dat er al spelend een feestje van maakt. De brassband speelt muziek dat een samenspel is van Spaanse, Europese, Afrikaanse en Indiaanse elementen, zoals samba, soca, calypso, merengue en moderne muziek. Het enthousiasme werkt aanstekelijk.

Capoeira
Eduardo de Jesus, beter bekend als Dudu, brengt een bruisende sambashow naar Oss. Hij is een begrip binnen het Braziliaanse capoeira. Als directeur van The Brazilian Company, een Braziliaanse bedrijf showgroep uit Nijmegen, die percussie, samba, capoeira en maculelê combineert in een bruisende show, kent hij alle kneepjes van het vak. Hij verzorgt workshops, geeft percussie-les en treedt op bij diverse festivals. Tijdens het Sambafestival Oss laat hij zien waarom hij de master in samba is.

Sambashow
Uit Brazilië komen de dansers en danseressen van MCN Capoeirashow, die met zo'n veertien mannen en vrouwen een show van capoeira, maculele en samba opvoeren. Naast de professionele performance van de capoeiristas, wordt ook het publiek bij de show betrokken. De Bredase Samanta Linger kleedt Oss aan met haar exotische Braziliaanse kostuums. Samen met Wilant, Marianne en al haar danseressen laat ze zien hoe men in Oss kan swingen alsof het Rio is. Sambaband Xammeramme staat voor 'Meer dan samen rammen'! en speelt samba-rock. Op traditionele Braziliaanse slagwerkinstrumenten spelen ze met ongeveer 25 slagwerkers hun eigen arrangementen. Deze band speelt vrijdag 29 juni vanaf 20.00 uur op de Heuvel.

Dale Caña, vleugje Brasil in Oss
Drijvende kracht achter het sambafestival is de Osse percussieband Dale Caña, wat in het Spaans zoveel betekent als 'hit it'. De band bestaat uit zo'n vijfentwintig enthousiaste leden en staat bekend om de uitbundige uitstraling, met paarse, rode en gouden tinten. Waar Dale Caña speelt, horen toeschouwer vrolijke sambaklanken, ten gehore gebracht met een eigen sausje. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en brengt iedereen in beweging met de opzwepende sambaritmes. Meer info over deze band staat op www.dalecana.nl.

Ook uit de buurt komt de Brabantse band Sambanda, opgericht door fanatieke slagwerkers uit Handel en Boekel. Met een gezonde mix van jong en oud ontstond al snel de typische sambanda-sound, waarbij de stelregel is: het hoeft niet perse samba volgens de officiële regeltjes te zijn, als de band (en het publiek) het maar vet vinden en zolang het maar swingt. Het repertoire varieert dan ook van samba tot drum-'n-base tot rock, maar dan op de sambanda-manier: origineel, swingend en enthousiast.

Meer berichten