Rina Doran en pastoor Roland Kerssemakers in de prachtige parochietuin waar aanstaande zondag na de mis tien katholieke nationaliteiten elkaar bij een multiculturele maaltijd zullen ontmoeten.
Rina Doran en pastoor Roland Kerssemakers in de prachtige parochietuin waar aanstaande zondag na de mis tien katholieke nationaliteiten elkaar bij een multiculturele maaltijd zullen ontmoeten. (Foto: )

De hele wereld in één kerk op Wereldkerkdag in Oss

OSS - Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, gaat zondag 16 juni in de Heilige Geest Kerk voor in een internationale eucharistieviering. Katholieke gelovigen van over heel de wereld die zich in de loop der jaren in Oss en omgeving hebben gevestigd, komen bijeen om gezamenlijk hun geloof te belijden. De lezingen, gezangen en voorbeden zullen in diverse talen te horen zijn. Katholieken van zeker tien verschillende nationaliteiten geven acte de présence.

Door Dick Hubertus

Pastoor Roland Kerssemakers en Rina Doran zijn, samen met een werkgroep, reeds weken bezig met de voorbereidingen. Rina is geboren op Curaçao, maar woont al 40 jaar in Nederland en sinds 1995 in Oss. Ze vertelt: "We beginnen de viering met een kleurrijke intocht en een vlaggenparade. De gelovigen komen met hun nationale vlag, vaandels en in klederdracht de kerk binnen. Het wordt een heel internationale viering. Zo worden er liederen gezongen in het Pools, Spaans, Indiaas, Papiamento en Filipijns. Ook de gebeden zijn in zes verschillende talen te horen. Wat ik ook heel leuk vind is dat er gezongen wordt door een Oss koor dat bestaat uit negenn nationaliteiten. Ze noemen zich WereldVrouwen Oss. Het zijn 33 dames afkomstig uit Albanië, Colombia, Curaçao, El Salvador, Indonesië, Thailand, Turkije, Vietnam en Nederland."

Kleurrijk gezelschap 
De collecte tijdens de mis wordt verzorgd door mensen uit de Filipijnen en Indonesië. Zij doen dit in hun nationale klederdracht. Tijdens de communie wordt er een Spaans lied gezongen waarbij kapelaan Willem Renders zorgt voor de begeleiding op gitaar. Na de mis trekt het kleurrijke gezelschap met vlaggen en vaandels in processie vanaf de kerk aan de Berghemseweg, door de Hooghuisstraat, over de Heuvel en door de Peperstraat richting de Grote Kerk. Vervolgens gaat men naar de grote prachtige pastorietuin aan de Begijnenstraat om daar gezamenlijk te eten van gerechten uit alle landen die vertegenwoordigd zijn. Bij slecht weer wijkt men uit naar het Parochiecentrum aan de Koornstraat.

Verbroedering
Over de gedachte achter de Wereldkerkdag vertelt pastoor Kerssemakers: "We vinden het belangrijk om elkaars cultuur te leren kennen. Het is mooi om de internationaliteit van ons geloof te benadrukken. We zijn tenslotte een wereldkerk. Het is mooi en goed om bij elkaar te komen. Gezamenlijk dingen ondernemen brengt verbroedering. De eucharistie wordt op heel veel plekken in de wereld gevierd. Daarom is het ook goed om met meerdere manieren van vieren vanuit verschillende culturen kennis te maken. Wereldkerkdag wordt in alle bisdommen gehouden maar het is de eerste keer dat zo'n viering in Oss plaatsvindt."

Integreren, niet verloochenen
Pastoor Kerssemakers vervolgt: "De werkgroep waarmee we deze dag voorbereiden bestaat uit dertig personen, alle geledingen zijn er in vertegenwoordigd. De mensen zijn heel enthousiast en iedereen wil graag meewerken. De gezamenlijke maaltijd is ook een mooie gelegenheid om intensiever met elkaar in gesprek te komen. Het gaat om verbinden, samen vieren en culturen bij elkaar brengen. Het is ook belangrijk dat mensen die hier vanuit het buitenland komen wonen integreren, maar men moet de eigen cultuur niet verloochenen. We doen er alles aan om er een geslaagde dag van te maken zodat het mogelijk een jaarlijkse happening wordt." 

Visserskerk
De Wereldkerkdag op zondag 16 juni begint om 11.30 uur in de Heilige Geest Kerk (Visserskerk) aan de Berghemseweg. Iedereen is welkom, ook bij de gezamenlijke maaltijd in de parochietuin aan de Begijnenstraat. Over de keuze van de Heilige Geest Kerk zegt pastoor Roland Kerssemakers: "Er vinden al zo veel bijzondere vieringen in de Grote Kerk plaats. We willen een signaal afgeven dat de Visserskerk ook wel degelijk deel uitmaakt van de Willibrordus Parochie."

Meer berichten