Een bijzondere gaste was de uit Nigeria afkomstige Pelumi, die met haar poëzie tracht nuances voor interpretatie aan te brengen, waar in communicatie vaak geen ruimte voor is. Foto: Ton Lotterman
Een bijzondere gaste was de uit Nigeria afkomstige Pelumi, die met haar poëzie tracht nuances voor interpretatie aan te brengen, waar in communicatie vaak geen ruimte voor is. Foto: Ton Lotterman (Foto: Ton Lotterman)

Poëzie Podium Oss viert lustrumfeest

OSS - Vorige week donderdag was het precies 10 jaar geleden, dat het Poëzie Podium Oss (PPO) het levenslicht zag. Voorzitter Beppie Lotterman stond aan de wieg en is al die jaren de stimulerende kracht geweest van het gezelschap, dat haar thuisbasis heeft gevonden bij kunststichting K26 in de Kruisstraat.

Door Han Jansen

Het PPO heeft in de voorbije jaren diverse dichtbundels uitgebracht, waaronder recent de bundel Panklaar van de dichters van het eerste uur Kitty Schaap en Jan van den Boom. Daarnaast is in de afgelopen jaren gewerkt aan een poëzieroute door het centrum van Oss en wordt de leegstand mede bestreden door gedichten op A1-formaat in lege winkels te hangen, met ondersteuning van het centrummanagement.

Spoken word
Het jubileum werd uitbundig en met smaak gevierd en voor deze bijzondere avond waren dichters van buiten de regio uitgenodigd. Naast de eigen dichters die hun gedichten over het thema 'vier de vrijheid' lazen, liet Iris Besseling, die in Utrecht literatuurwetenschappen studeert, horen wat wordt verstaan onder de oude en nu weer nieuwe dichtstijl 'spoken word'. Daarbij wordt in razend tempo in een bepaald ritme een soms persoonlijk verhaal verteld. Iris had medestudenten Tiemen en Michiel meegenomen die ook hun 'spoken word' lieten horen.

Nuances
Een bijzondere gaste was de uit Nigeria afkomstige Pelumi, die met haar poëzie tracht nuances voor interpretatie aan te brengen, waar in communicatie vaak geen ruimte voor is. Zij studeert in Arnhem aan de Kunstacademie, richting creatief schrijven.

Luistermuziek
Na een pauze was het de beurt aan de iets oudere dichters uit Eindhoven Hans Marijnissen, Ingo Audenaerd (alias Sunset) en Udenaar Harrie de Koning. Ook hun poëtische bijdragen werden met ruim applaus beloond. Tussen de verschillende poëzieblokken werd de mooie luistermuziek vertolkt door de Osse zangeres Kyra Haerkens, die werd begeleid door de gitaristen Marcel Hanenberg en Dirk van den Put. Het werd een memorabele avond voor liefhebbers van poëzie.

Meer berichten