Yvonne en Ad Leijser hebben zich pas aangesloten bij kunstcollectief Ruw'Art. Yvonne exposeert deze maand, Ad is in juli aan de beurt.
Yvonne en Ad Leijser hebben zich pas aangesloten bij kunstcollectief Ruw'Art. Yvonne exposeert deze maand, Ad is in juli aan de beurt. (Foto: Henk Ruurda)

Verse aanwas bij Ruw'Art exposeert

OSS - Yvonne en Ad Leijser zijn nog maar pas lid van het kunstenaarscollectief Ruw'Art, dat met hun komst weer op volle sterkte is met veertien kunstenaars. Sinds 1 juni draaien ze mee: "We hebben er echt zin in en zijn helemaal enthousiast over de prachtige ruimte die we hier in de Houtstraat hebben om te werken en om ons werk te exposeren. "

Door Henk Ruurda

Yvonne laat trots de etalages zien, die ze sinds een week in nauwe samenwerking met de drie leden van de expositiecommissie heeft ingericht. Een maand lang geven veertien van haar schilderijen een globaal beeld van wat ze de afgelopen tijd op de Academie voor Schone Kunsten van Neerpelt in België heeft gemaakt. "Ik houd heel erg van kleur, ben een fervent natuurliefhebber, schilder vaak landschappen en stadsgezichten. Daarnaast maak ik ook regelmatig portretten.". In juli is het Ad's beurt om zijn werk te laten zien : "Ik ben geboeid door industriële onderwerpen en infrastructuur en vind het heerlijk om die op een impressionistische wijze weer te geven. Liefst zo complex mogelijk. Maar ook de plaatsen waar we op vakantie zijn geweest. Frankrijk is ons favoriete vakantieland."

Samen zijn ze zeven jaar lang met hun camper naar België gereden. Ze volgden een middag en de ochtend erna de lessen aan de academie en bleven dan in hun rijdende huis overnachten. Yvonne: "Die reis is best wel vermoeiend maar dankzij onze camper waren we de volgende dag weer helemaal uitgeslapen. Je leert ontzettend veel. Het is een heel systematische opleiding die ernaartoe werkt dat je allround wordt. Kleurenleer, toonwaarden, perspectief, het bespannen van doeken, kunstgeschiedenis. En het allerbelangrijkste: leren kijken."

Als Ad eenmaal aan het vertellen is, is hij nauwelijks te stoppen. Hij praat enthousiast over de twaalf harmonische rechthoeken en de gulden snede, die daaraan ten grondslag ligt. "De oude Egyptenaren en de Babyloniërs maakten al gebruik van die kennis. Ze wisten dat je die nodig hebt om zo effectief en prettig mogelijk te observeren."

Voor zijn pensionering gebruikte Ad zijn creativiteit in de ICT. "Ik hoop die creativiteit ook in te kunnen zetten voor Ruw'Art. In september vieren we het eerste lustrum. De leden van Ruw'Art vertegenwoordigen diverse beeldende disciplines. Ik denk dat we elkaar voortreffelijk kunnen inspireren. Er zijn al diverse plannen. Wij hopen er een echte feestmaand van te maken."

Meer berichten