Sanne Maas kruipt in de huid van Roosje Glaser, die als Joodse danslerares dansscholen heeft, tot ze verraden wordt. "In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood", zegt de actrice.
Sanne Maas kruipt in de huid van Roosje Glaser, die als Joodse danslerares dansscholen heeft, tot ze verraden wordt. "In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood", zegt de actrice. (Foto: )

Oorlogstuig in bevrijdingsjaar met spelers uit Oss en Lith

DEN BOSCH - Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van geboren Lithenaar Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares (met een dansschool in Den Bosch) de Tweede Wereldoorlog overleefde. De première is op 21 juni, in samenwerking met Transfarmers, aan de Graafse Akker in Den Bosch. In de voorstelling spelen onder andere Linda van Doorn uit Lith en de Osse Puk Roskam en haar moeder Dolinda Vissers.

De geëmancipeerde Roosje Glaser boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo sympathiseert met de nazi's en Roosje verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door onder andere dansles te geven aan de officieren.

Leven of dood
Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje, gespeeld Sanne Maas, door de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Maas: "De situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog moet zo extreem en bizar zijn geweest, dat het bijna onmogelijk is om te beseffen wat er is gebeurd. Ik denk dat ik ver zou gaan om te overleven, maar ik weet het niet omdat ik nog nooit in zo'n situatie terecht ben gekomen. In oorlogstijd lijkt elke keuze die je maakt consequenties te hebben: het is vaak kiezen tussen leven en dood. De keuzes die Roosje maakt om te blijven verbinden en de ellende even te vergeten door middel van zang en dans, vind ik heel bijzonder en krachtig."

Positieve drive
De van oorsprong Lithse Linda van Doorn, die in Oorlogstuig meerdere rollen vertolkt, vult aan: "Gelukkig heb ik hier eerder nooit over na hoeven denken, maar wereldwijd zijn er miljoenen mensen die dagelijks met oorlog te maken hebben. Daarom moeten dit soort verhalen een podium blijven krijgen. Voor hen, maar ook voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hun nabestaanden." Dolinda Vissers uit Oss: "Ik hoop dat ik, als ik in oorlog zou moeten leven, de kracht zou hebben om te gaan staan, bij mezelf kan blijven en niet bevries in de angstige situatie. In Oorlogstuig is mijn personage Magda een sterke vrouw, die een manier vindt om te overleven met ook nog een positieve drive. Daarnaast lukt het haar ook nog om anderen bij te staan en te helpen, ook al neemt dat enorme risico's met zich mee."

Wederzijds respect 
Vissers dochter Puk speelt ook mee en vertolkt ook meerdere rollen. Roskam: "Gelukkig weet ik niet hoe het is om in oorlog te leven, dus hoe ik zou reageren of wat ik zou doen weet ik niet. Ik hoop dat ik me dan kan focussen op wat er nog wél is, in plaats van wat er niet meer is. Dat ik geluk en positiviteit uit kleine dingen kan halen. Mijn eigen leven zou nooit voor dat van een ander gaan, maar ik zou wel proberen zo ver mogelijk te gaan om mezelf en geliefden te redden. Ik hoop dat ik nooit kom te weten wat ik zou doen als ik écht in zo'n situatie zit. Daarom hoop ik dat we met Oorlogstuig mensen bewust maken dat oorlog iets is dat we echt niet meer willen. Dat bereiken we alleen met wederzijds respect."

Actueel onderwerp
Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook (of misschien juist) anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect voor wie dan ook. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: "Wat zou jij doen in zo'n situatie?" En: "Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?"

Oorlog is en blijft helaas een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

Livemuziek
Met Theatergroep BLUV vertelt regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van 15 spelers. Schraven: "We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter. De Graafse Akker is een prachtige locatie om dit stuk te spelen en we zijn blij met de medewerking van de buurt." Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen. BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend, biedt tegenkleur aan het binnen theater. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema's niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt.

Regisseur Harold Schraven heeft een aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost-Brabant is hij bekend van onder andere 'Dorp aan de Rivier' in Lith en 'Het Bosch Mysterie' in Den Bosch. Hij was onder andere aangesloten bij De Speledonckers in Someren, Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider.

Meer berichten