Foto:

'Vluchten' naar Arnhem; Oss loopt de Nacht van de Vluchteling

OSS/ARNHEM - Met een bijna volle maan als verlichting tijdens een van de kortste nachten van het jaar, liepen zo'n 850 mensen in het holst van de nacht langs de Waal. Deze nachtbrakers deden dat met een doel: geld ophalen voor Stichting Vluchteling. Tijdens die Nacht van de Vluchteling, van zaterdag 15 op zondag 16 juni, liepen ook 21 deelnemers van Thuis in Oss mee, van Nijmegen via Valburg en Elst de John Forstbrug over naar Arnhem. Daar wachtte burgemeester Marcouch de lopers op.

De sfeer is goed, als het laatste restje avondzon de trein naar Nijmegen binnendringt, in de coupé waar de Osse lopers hebben plaatsgenomen. Na de onweersbuien en windstoten van afgelopen weken, is de groep blij dat het die nacht droog blijft. Al was een vieze, natte herfstnacht geen reden geweest om te stoppen. ''Droog of zeiknat, morgenochtend lopen wij trots Arnhem binnen", klinkt het binnen het team. Zelfs de volle maan maakt deel uit van de tocht. Alsof die de lopers tussen Nijmegen en Arnhem wil aanmoedigen, met letterlijk en figuurlijk wat extra licht onderweg.

'Fruit voor de liefhebbers'
"Moet iemand nog een hartje", vraagt Dimitra enthousiast. "Ik heb er genoeg over." En voor je het weet zie je inderdaad bij iedere loper van Thuis in Oss een broche in de vorm van een rood hartje gespeld op de sporttas of het gele hesje. Bij aankomst bij Concertgebouw de Vereeniging aan het Keizer Karelplein zet iedereen het rode lampje aan. "Hier is fruit voor de liefhebbers", vertelt Josephine, terwijl ze een plastic bakje gevuld met aardbeien uit eigen tuin op tafel zet. "Deze moeten op want ik ga er niet mee sjouwen!". Over dat sjouwen hoeft het team zich geen zorgen te maken: "Willy rijdt met een bezemwagen mee volgt het team. Heel fijn voor als iemand het zwaar krijgt maar ook zeker voor het bewaren van eten en drinken.''

Saamhorigheid
"Samen zijn we eentje", zegt teamlid Marieke. "Dat zeggen 'mijn jongens' oftewel mijn Syrische vrienden Bshr, Hisham, Dhirar en Jaafar altijd tegen mij. En dat heb ik deze nacht op verschillende manieren ervaren en op moeilijke momenten tegen mezelf gezegd. Ik voelde de saamhorigheid met alle lopers, met het doel en binnen ons sterke, diverse team. Ik heb gelopen voor alle vluchtelingen wereldwijd, omdat vluchten een ontzettend zware keuze is en er veel meer aandacht voor moet zijn. Daarnaast heb ik gelopen voor alle lieve mensen die ik als 'vluchteling' heb leren kennen en als mens van ben gaan houden. Zij maken mijn leven mooier!"

Vluchten
Voor teamleden Zakiya uit Syrië en Merhawi uit Eritrea was de 'recreatieve' vlucht een reflectie van de tocht die ze zelf ooit moesten afleggen. Zakiya moest tijdens de wandeling vaak denken aan haar vlucht uit Syrië. In de hitte, met veel bagage, moest zij via de bergen huis en haard verlaten. Merhawi concentreerde zich met muziek in haar oren en tempo in haar benen op de omgeving. "Ik vond de route erg mooi met al die heuvels en uitzichten rond Arnhem", zegt ze. "Het deed mij denken het landschap dat ik tijdens mijn vlucht in Italië heb gezien."

Opbrengst
Teamlid John loopt vaker de Nacht van de Vluchteling, maar zag een oproep in deze krant en sloot zich aan bij Thuis in Oss. In rap tempo wandelde John naar Arnhem, waar hij om 07.45 uur als een van de eersten over de finish kwam. Daar werd hij onthaald door burgemeester Ahmed Marcouch, die net als bij alle andere deelnemers een medaille uitreikte. Leuk aandenken, maar het doel is natuurlijk de sponsoropbrengst. En die teller staat bij het opkomen van de zon op ruim 6.200 euro.

Meer berichten