Raven bij De Maashorst.
Raven bij De Maashorst. (Foto: )

Raven in De Maashorst met tentoonstelling geëerd

NISTELRODE - Bij Natuurcentrum De Maashorst is tot oktober dit jaar een tentoonstelling te zien over één van de meest bijzondere broedvogels van De Maashorst: de raaf. In 2012 besloot een paartje raven zich te vestigen in de uitgestrekte natuur van De Maashorst. Erg bijzonder, want het was al 90 jaar geleden dat er voor het laatst een paartje Raven in Brabant broedde.

Sinds 2012 brengt het paar raven jaarlijks een paar jongen groot in het gebied en er zijn ook sterke vermoedens dat er zich inmiddels een tweede paar gevestigd heeft. Het Natuurcentrum vindt het daarom hoog tijd om de vogelsoort eens extra onder de aandacht te brengen. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met Vogelwacht Uden en de Ravenwerkgroep Nederland. Hun leden ringen al enkele jaren de jonge raven in het gebied om te onderzoeken hoe het met ze gaat en waar ze naar toe trekken als ze De Maashorst verlaten.

Kroon op het werk
De Maashorst heeft, naast historische bijzonderheden en het wijstverschijnsel, veel bijzondere wilde natuur, met zo'n tachtig broedvogelsoorten die jaarlijks in het gebied nestelen. Dat is een indicatie voor hoe belangrijk De Maashorst voor veel dieren is. De vestiging van broedvogelsoorten als de raaf en de grauwe klauwier mag wel de kroon op het werk van de beheerders genoemd worden, omdat de raaf binnen de voedselketen een belangrijke positie in neemt. Het is een alleseter pur sang die naast knaagdieren, insecten en larven, wormen, bessen en soms jonge vogels zich vaak ook tegoed doet aan kadavers. Daarmee is het een erg waardevolle opruimer van (verkeers)slachtoffers en andere dode dieren.

Onopvallend waardevol
In de tentoonstelling is niet alleen informatie te vinden over het menu van de raaf, ook zijn uiterlijke kenmerken, intelligentie, zorg voor de jongen en verschillen met andere zwarte vogels komen uitgebreid aan bod. Het Natuurcentrum noemt de expositie een 'eye-opener' voor jong en oud, over deze onopvallende, maar zeer waardevolle gebruiker van het gebied. De toegang tot het natuurcentrum is gratis.

Natuurcentrum De Maashorst is te vinden aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Op maandag en zaterdag is het geopend tussen 13.00 en 17.00 uur, op de andere dagen tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer info is te vinden op www.natuurcentrumdemaashorst.nl.

Meer berichten