De drukbezochte verkenningsavond in de Geffense Koppelinck. Op de linkerfoto wethouder Johan van der Schoot (rechts) in gesprek met een van de aanwezigen. Foto: Kees Communicatie
De drukbezochte verkenningsavond in de Geffense Koppelinck. Op de linkerfoto wethouder Johan van der Schoot (rechts) in gesprek met een van de aanwezigen. Foto: Kees Communicatie (Foto: )

Oss zoekt draagvlak voor groene stroom

GEFFEN - Een bomvolle trapeziumtribune in De Koppelinck met bewoners van Geffen vanwege een verkenningsavond van de gemeente om de sfeer te proeven in het dorp. Berichten over plaatsing van grote aantallen windmolens en zonnepanelen in de polders tussen Oss en Den Bosch om duurzame energie op te wekken en toch het natuurlijke landschap zoveel mogelijk te sparen hebben gezorgd voor een flinke toeloop.

Han Jansen

Berichten overigens, naar buiten gebracht door de gemeenten zelf met reden om duurzame energieopwekking te vergroten en CO² uitstoot te verminderen. Doelstellingen door de regering vastgesteld en ook in de Osse gemeenteraad in oktober 2018 geaccordeerd, zo bevestigde wethouder Johan van der Schoot: "We willen daaraan een concrete bijdrage leveren dor in 2023 op 16 procent uit te komen. In 2030 willen we in Oss Den Bosch energieneutraal opereren door grootschalig te kijken naar wat zon en wind voor ons kunnen betekenen."

Meedenken
Projectleider Koenraadt, bijgestaan door een fors aantal gemeenteambtenaren, gaf een uitgebreide toelichting op de duidelijke en goed verzorgde panelen, waarop de plannen waren te zien en te lezen. Doel van de verkenningen in Oss, Geffen en Lith is om bewoners en belangenorganisaties uit diverse sectoren uit te nodigen mee te denken en ideeën aan te dragen over hoe de polders het beste kunnen worden ingericht met behoud van natuur, landbouw en ruimte voor recreatie.

Zaal wil eerlijkere verdeling
Vanuit het publiek, ruim honderd bezoekers, kwamen vragen over de energiebehoefte en waarom in deze regio zoveel meer windmolens en zonnepanelen zijn ingetekend als elders in het land: "Ga eens met de vertegenwoordigers van de andere 32 regio's om tafel en maak een eerlijker verdeling." Andere geluiden waren ook te horen, zoals 'geen grote molen in mijn achtertuin' en 'die slagschaduw kan een aanslag zijn op de gezondheid'.

Energieprobleem
Duidelijk werd wel, dat de polders tussen Oss en Den Bosch zich uitermate goed lenen voor maximale dan wel optimale plaatsing van genoemde elementen om duurzame energie op te wekken. Van der Schoot: "Wij hebben die ruimte nu eenmaal en moeten er goed gebruik van maken, alles in overleg met de bewoners en andere belanghebbenden. Een stad als Rotterdam heeft die ruimte niet en kampt met een enorm energieprobleem." Alle suggesties en ideeën van de verkenningen worden de komende maanden verzameld en verwerkt, waarna in oktober vervolgsessies worden gepland.

Meer berichten