Nederlandse vlag.
Nederlandse vlag. (Foto: Pixabay)

KBO en jeugd 'op weg naar de vrijheid'

REGIO - De bevrijding van Brabant, dit jaar 75 jaar geleden, wordt op verschillende manieren herdacht. Een van die vieringen is een project van KBO Brabant, dat in tien gemeenten ouderen en jongeren samen op het toneel zet om met theatervoorstelling 'De weg naar de vrijheid' de bevrijding te herdenken. Door ouderen en jongeren samen te laten spelen blijft de herinnering levend, zo is de gedachte. In Ravenstein is de voorstelling op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 september te zien bij Vidi Reo. In Oss is het te zien op zondag 24 november.

"Veel van onze KBO-leden hebben de oorlog meegemaakt en zijn deze bewogen periode nooit vergeten", zegt voorzitter van KBO-Brabant Leo Bisschops over het project. "Door er nu ook jongeren bij te betrekken, blijven die herinneringen levend. Als KBO-Brabant werken we inmiddels vaker samen met jongeren en we merken dat jongeren dan heel enthousiast en onbevangen reageren. Het is toch geweldig om een 20-jarige vrijwilligster te horen zeggen: 'Sommige van mijn leeftijdsgenoten weten niet wat de holocaust is. Dat vind ik echt niet kunnen'. Ik zet me er graag voor in dat de lessen van het verleden bewaard blijven."

Brabant Remembers
Senioren van tien Brabantse KBO-afdelingen zijn hard aan het werk om de voorstellingen mogelijk te maken. Voor het werven van de jongeren is samengewerkt met Avans Hogeschool, het Koning Willem I college in Den Bosch, Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE), het CKE uit Eindhoven en diverse andere scholen en organisaties. Het project is mede mogelijk gemaakt door ZonMw in het kader van Maatschappelijke diensttijd voor jongeren. Dit toneelproject wordt uitgevoerd in samenwerking met de provinciale campagne Brabant Remembers. De projectleiding is in handen van KBO-Brabant.

Lokale accenten
Het toneelstuk gaat over twee Brabantse gezinnen in de oorlog, over gewone mensen in ongewone situaties. De rode draad in het verhaal betreft moeilijke keuzes en dilemma's en dat is tegelijk ook de brug naar het heden. Het universele verhaal heeft in meerdere gemeenten waargebeurde lokale accenten gekregen.

Productie van formaat
De schaalgrootte van de voorstellingen hangt mede af van de ambitie van de lokale uitvoerende KBO. Maar bijvoorbeeld Seniorenvereniging Heusden verwacht dat er tot wel honderd Heusdenaren actief bij de voorstellingen betrokken zijn. Daarmee is 'De weg naar de vrijheid' een productie van formaat. Jongeren doen niet alleen mee als acteur, maar ook met zang en dans. Ook helpen ze bij de organisatie en communicatie. Zo kunnen jongeren op diverse vlakken maatschappelijke ervaring opdoen.

Meer informatie over de provinciale campagne en de collectieve viering van de bevrijding van Brabant is te vinden op de website van het project Brabant Remembers.

Meer berichten