Maurice Willekens (op de voorgrond) en het slalomparcours van de Maaslandse Kano Vereniging.
Maurice Willekens (op de voorgrond) en het slalomparcours van de Maaslandse Kano Vereniging. (Foto: )

Slalommend de natuur in

MACHAREN - Een kano is waarschijnlijk het oudste vaartuig waarin de mens zich sinds het begin der tijden over allerlei wateren heeft verplaatst. De Indianen en de Eskimo's waren er heel vertrouwd mee. Iedere stam had zijn eigen type en bouwwijze. De ranke vaartuigjes werden gebouwd van een houten geraamte en overtrokken met huiden, zeildoek, schors of plankjes. Ze werden ook uit boomstammen gekapt. Sinds 1936 is kanovaren een Olympische sport. De kano's waarmee ze bij de Maaslandse Kano Vereniging varen zijn gemaakt van kunststof.

Door Dick Hubertus

Secretaris en actief kanoër Maurice Willekens vertelt: "Bij onze club draait het om sportiviteit, avontuur, ontspanning en gezelligheid. We hebben honderd leden, waarvan de helft jeugd. Ons complex hier aan de weg tussen Oss en Macharen ligt ideaal omdat we van hieruit alle kanten op kunnen. Pal voor de deur hebben we een eigen slalomparcours in de Hertogswetering. Maar ook het natuurgebied Het Ossemeer, het Burgemeester Delenkanaal en de Maas zijn vlakbij. Wij zijn actief in verschillende disciplines van het kanovaren zoals de slalom, het toervaren, het wildwatervaren en zeekajakken." Tekst en foto door Dick Hubertus.

Eskimoteren
Op deze zonnige zomeravond zijn twee groepen jeugdleden aan het trainen in de Hertogswetering. Eén groep krijgt les in het slalomvaren en een andere groep in het eskimoteren. Maurice Willekens (50) legt uit: "Eskimoteren is een belangrijke reddingtechniek. Wanneer een kano door bijvoorbeeld een grote golf omslaat en de kanoër kopje onder gaat, leren de kinderen om zonder uit de kano te klimmen, weer overeind te komen. Deze techniek oefenen we ook 's winters in het Golfbad."

Toervaren
"Zelf vind ik de slalom heel leuk om te doen. De bedoeling daarbij is om in zo kort mogelijke tijd een parcours foutloos af te leggen. Je vaart daarbij tussen twintig poortjes door die je niet mag raken en dat in de juiste richting en volgorde. Fouten betekenen een tijdstraf. De slalom vergt techniek en stuurmanskunst. Toervaren vind ik ook heerlijk. Met groepen van onze club gaan we regelmatig naar Bretagne, de Waddenzee en de Biesbosch. Heel leuk is ook de jaarlijkse lichtjestocht op de Amsterdamse grachten. Op de helm en de boot hebben we dan een lichtje. Op meerdaagse tochten gaan de kampeerspullen, inclusief tent mee in de boot."

Elementen
Over zijn favoriete sport zegt Heeschenaar Maurice Willekens: "Het varen in een toerboot is heerlijk. Je ervaart een grote mate van vrijheid en je komt op plekken waar je anders nooit kunt komen. Op het water is het altijd anders, de wisselende lichtval, het in de natuur zijn. Ja, kanoën doen we het hele jaar door, ook 's winters. Je moet dus wel tegen de elementen kunnen. We gaan alleen van het water als het onweert. "Over het clubleven bij de in 1977 opgerichte Maaslandse Kano Vereniging vertelt Maurice: "We hebben veel gezamenlijke activiteiten, met name voor de jeugd. Ons grote terrein ligt wat dat betreft ideaal en is heel geschikt om de jeugd te laten kamperen, kampvuren te maken en te barbecueën."

Natuur
Op de grens tussen Oss en Macharen heeft de kano vereniging dus een mooie accommodatie waar de leden zelf ook hard aan gewerkt hebben. De kanoërs beschikken over twee botenloodsen, een clubhuis, fitnessruimte en kleedkamers. In de loodsen ligt een keur aan boten. Clubleden kunnen gebruik maken van boten van de club. Veel leden hebben een eigen kano. Een gemiddelde kano kost 1.500 à 2000 euro. Ook met de natuur is het goed gesteld. Maurice vertelt: "In het manshoge riet langs de oever van de wetering nestelen meerkoeten, ganzen en zelfs ijsvogeltjes. Er zijn ook bevers gespot en in het water van de wetering zit veel vis."

Meer berichten