Conciërge Jan Otten draait voor zes weken de deur op slot van basisschool De Teugelaar; de vakantie kan beginnen.
Conciërge Jan Otten draait voor zes weken de deur op slot van basisschool De Teugelaar; de vakantie kan beginnen. (Foto: Dick Hubertus)

Vrijdag beginnen de schoolvakanties, maar wat doet de conciërge dan?

OSS - Voor Zuid-Nederland beginnen aanstaande vrijdag de schoolvakanties. Reikhalzend hebben ze er naar uit gekeken: de duizenden leerlingen, leraren en niet te vergeten de conciërges. Ook Jan Otten van basisschool De Teugelaar. Sinds 12 jaar is Jan werkzaam op de school aan de rand van het centrum waar al 92 jaar les wordt gegeven. Ook hij heeft zin in de zes weken vakantie, maar voor het zover is moet er nog het een en ander gebeuren voordat de school 'vakantieproof' is.

Door Dick Hubertus

Door de grote tuin aan de voorzijde ligt De Teugelaar mooi in het groen. Op het moment dat je het gebouw binnenstapt voel je: dit is nog echt een authentieke school. De granieten vloer in de gang, de tegeltjes aan de wanden en de gietijzeren, genummerde kapstokjes zijn nog origineel. Toch wordt al snel duidelijk dat het geen museum is, maar een eigentijdse leeromgeving. Het is bijna 8.30 uur. Conciërge Jan Otten (65) zit in zijn kantoor en beantwoordt de eerste telefoontjes van de dag en noteert de ziekmeldingen. Het grote prikbord bij zijn bureau hangt vol roosters, schema's en gegevens van leveranciers.

Musical
Jan vertelt: "Ja, de laatste weken van het schooljaar zijn altijd best hectisch, maar ook leuk. Zo ben ik nu de schoolverlaters aan het helpen met de musical. Zaal inrichten, podium opbouwen, decor maken en zorgen dat ouders na afloop van een hapje en drankje worden voorzien. Bij de uitvoering verzorg ik ook het geluid. Bovendien krijgen we deze week nog de jaarbestelling binnen. Pallets vol boeken, schriften, pennen, papier, mappen en handenarbeidmateriaal. Dat moet natuurlijk wel gecontroleerd en gesorteerd worden."

Smeerolie
"Voor de vakantie begint wil ik ook de schooltuin nog in orde hebben. In de vakantie kom ik nog een paar keer terug om het gras te maaien. Het is hier leuk werken. Ik heb een grote mate van vrijheid omdat ik precies weet wat ik moet doen. Een conciërge is eigenlijk de smeerolie van de school die zorgt dat alles functioneert. Mijn werk is heel gevarieerd. Behalve de telefoon aannemen verricht ik reparaties, doe de bestellingen, houd de tuin bij, help leerkrachten, verzorg het kopieerwerk, ruim de vaatwasser in en niet onbelangrijk: de koffieautomaat bijvullen. Op de speelplaats surveilleren vind ik ook leuk vanwege het contact met de kinderen."

Gemoedelijk en relaxed
Na een briefje in ontvangst te hebben genomen waarin Jan wordt gevraagd de filters van de beamers in de klassen schoon te maken vervolgt hij: "Na de zomervakantie begin ik aan mijn laatste schooljaar om daarna van mijn pensioen te gaan genieten. Een mooi vooruitzicht, maar ik denk dat ik de school ook ga missen. We hebben een fijn team dat goed met elkaar overweg kan. Er wordt hard gewerkt, maar het gaat in een gemoedelijke, relaxte sfeer. De Teugelaar is een fijne school en door het afwisselende werk en het contact met jong en oud ga ik nog steeds met plezier naar mijn werk. Leuke evenementen vind ik altijd de sportdagen, de jaarlijkse Walk-in voor een goed doel, de schoolreisjes en de gezellige teamuitjes. Een hoogtepunt was wel de grootse viering van het 80-jarig bestaan van onze school."

Pensioen
Conciërge Jan Otten blikt vooruit. "Nu eerst maar eens lekker met vakantie. Daarna nog een jaartje werken. Na mijn pensionering zal ik me niet vervelen. Mijn vrouw Marijke runt namelijk in Nuland manege 't Heeseind waar zij al 46 jaar paardrijles geeft. Ik ga haar helpen de paarden te verzorgen en de stallen uitmesten. En niet te vergeten: de kleinkinderen vaker zien."

Meer berichten