Met de klok mee: de koninginnenpage, dagpauwoog, distelvlinder, koolwitje en de app waarmee de vlinders geteld kunnen worden.
Met de klok mee: de koninginnenpage, dagpauwoog, distelvlinder, koolwitje en de app waarmee de vlinders geteld kunnen worden. (Foto: )

Tuinvlindertelling; een, twee, drie, hé zit eens stil!

OSS - Volgen de Vlinderstichting gaat het niet goed met de vlinders, mede omdat ze in Nederland in het wild steeds minder bloeiende bloemen kunnen vinden. Mensen daarentegen hebben nog wel veel bloemen in de tuin. De Vlinderstichting wil daarom graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin. Dat kan via een speciale app.

Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, is dus te meten hoe het met de natuur gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders of de natuur houdt, kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

App
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Wie hulp nodig heeft bij het herkennen van vlinders, kan de handige vlinderherkenningskaart downloaden. Ook de app Vlindermee helpt bij het herkennen van de vlinder.

Hitte
De zomer van 2018 was extreem warm en droog, dat is ook te zien aan het aantal vlinders. Dat waren er veel minder dan normaal, want veel voedselplanten waren verdroogd. In Brabant werden bijna 9.000 vlinders geteld. Dat waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren nagenoeg afwezig; in het noorden en noordwesten van het land werden ze wel meer geteld. De koninginnenpage werd in Brabant vaker gezien dan elders.

Bloemweides verdwijnen
Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met de vlinders gaat het niet goed. Er zijn veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.

Handje helpen
Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders, gezien de verstedelijking misschien zelfs wel het belangrijkste leefgebied. Gelukkig kunnen we de vlinder een handje helpen. De Vlinderstichting geeft daarvoor drie tips. Ten eerste kan men nectarrijke bloemen planten voor de vlinders. Voor de rupsen kan men voedingsrijke planten in de tuin zetten (ja, die worden dus aangeknaagd) en tenslotte: gebruik geen gif. Meer info over de telling, de Vlinderstichting en een vlindervriendelijke tuin staat op vlindermee.nl.

Meer berichten