Lambèr Hendriks , geflankeerd door zijn zonen Michael en Vincent. Zij zijn sinds kort mede-eigenaar van het Osse bouwbedrijf.
Lambèr Hendriks , geflankeerd door zijn zonen Michael en Vincent. Zij zijn sinds kort mede-eigenaar van het Osse bouwbedrijf. (Foto: )

Vierde generatie dient aan bij Hendriks

OSS - Hendriks Bouw en Ontwikkeling mag met recht een familiebedrijf worden genoemd. Met algemeen directeur Lambèr Hendriks staat de derde generatie aan het roer en binnenkort zullen zijn zoons Michael en Vincent de vierde generatie zijn die het bedrijf leiding gaan geven. Per januari zijn vader Lambèr en zijn twee zoons elk voor één derde deel eigenaar geworden. Michael en Vincent werken al meerdere jaren als adjunct-directeur in de zaak. Binnen de familie is veel gesproken en goed nagedacht over deze stap om met name tot een eensluidende toekomstvisie te komen.

Door Dick Hubertus

Lambèr Hendriks vertelt: "De komende jaren krijgen Michael en Vincent de ruimte om ervaring op te doen. In mijn ogen is ervaring vaak de som van je stommiteiten, waarbij ik zelf destijds van mijn vader gelukkig ook de tijd heb gekregen om ervaring op te doen. Al is het in deze tijd, waarin de wereld complexer wordt en de ontwikkelingen steeds sneller gaan, de vraag of je die tijd nog hebt. Toch neem ik steeds meer afstand om mijn zoons die ruimte te geven. Ik vind het heel gaaf dat ze het bedrijf overnemen. Ik weet hoe het voelt omdat ik 30 jaar geleden ook die stap heb gezet. Het is wel heel spannend omdat er nu een andere rol van mij wordt gevraagd."

"Natuurlijk denk ik er over na hoe ik me ga opstellen", vervolgt Lambèr. "Hoeveel ruimte geef ik, hoeveel ruimte wordt er gevraagd en hoe moet ik me verhouden tot mijn opvolgers? Maar ik vind het prachtig dat we hier een paar jaar aan mogen werken en dat daarmee de continuïteit van het bedrijf het best is gewaarborgd."

Historie
De geschiedenis van Hendriks Bouw en Ontwikkeling gaat terug tot 1922 toen Lambert Hendriks, Bijs voor bekenden, een eenmanszaak in metselwerk startte. In 1945 kwam diens zoon Lambert (de vader van huidig directeur Lambèr) als vijftienjarige bij zijn vader in dienst als leerling-metselaar. Zijn eerste klus was de bouw van woningwetwoningen in Den Bosch. Het bedrijf groeide gestaag. In 1954 kwam Bijs onverwacht te overlijden en werd Lambert op 23-jarige leeftijd van de ene op de andere dag, samen met zijn broer Henk, bedrijfsopvolger. In 1984 kwam Lambèr Hendriks als derde generatie in het bedrijf werken. En nu dient de vierde generatie zich aan.

Toekomst van de bouwsector
Een derde zoon van Lambèr is Berry. Hij vertelt: "Ik ben, net als Michael en Vincent, aanvankelijk ook begonnen in het familiebedrijf. Van jongs af aan heb ik grote interesse in bouw, innovatie en ontwikkeling. In 2012, toen ik mijn studie aan de Technische Universiteit combineerde met werken in het bedrijf, zag ik een YouTube video van een professor aan de University of Southern California over betonprinten. Ik begreep dat deze nieuwe ontwikkeling een grote impact kon hebben op de bouwsector. Door deze techniek kan er sneller, goedkoper en duurzamer gebouwd worden. Ik heb toen CyBe Construction opgericht. Met dit bedrijf realiseren we projecten die nog niemand anders in de wereld doet. We verkopen 3D-printers zodat aannemers ermee kunnen bouwen."

100-jarig bestaan
"In 2022 bestaat ons bedrijf 100 jaar", blikt Lambèr vooruit. "Een bijzonder moment en voor ons een stip aan de horizon. Het is onze ambitie om dat jaar het meest innovatieve bouw- en installatiebedrijf te zijn. En dan ook nog eens de meest aantrekkelijke werkgever. We hechten aan een goed contact met de mensen. Het is echt één familie. Dat is bijvoorbeeld mooi te zien bij de HOM, de Hendriks Oud Medewerkers. Dat is een club van zestig mensen die regelmatig bij elkaar komen om iets leuks te ondernemen."

Meer berichten