De altijd nog heel actieve en maatschappelijk betrokken Diny Vissers-Van den Boom op het balkon van het Begijnenhof, waar ze inmiddels 30 jaar woont en nog heel lang zelfstandig hoopt te blijven wonen.
De altijd nog heel actieve en maatschappelijk betrokken Diny Vissers-Van den Boom op het balkon van het Begijnenhof, waar ze inmiddels 30 jaar woont en nog heel lang zelfstandig hoopt te blijven wonen. (Foto: )

Diny na 30 jaar 'still going strong' in de Begijnenhof

OSS - In de Begijnenstraat wordt hard gewerkt. Bouwbedrijf Berghege is druk doende om het voormalige Fratershuis aan de buitenzijde in oorspronkelijke staat terug te brengen. Binnen wordt een groot, modern kantoor gerealiseerd voor het bedrijf dat in dezelfde straat haar ontstaansgeschiedenis heeft. Vanaf het balkon op de vijfde verdieping van het aangrenzende wooncomplex Begijnenhof overziet Diny Vissers-Van den Boom de hele omgeving waaronder de prachtige Fratershof. De krasse en maatschappelijk nog zeer actieve Diny kwam hier 30 jaar geleden wonen om er nooit meer weg te gaan.

Door Dick Hubertus

Diny Vissers legt uit: "Het initiatief voor de bouw van dit appartementencomplex kwam destijds van Jan Berghege sr. Het gaat om twee torens van elk vijf verdiepingen en in totaal 64 appartementen. Ze waren bedoeld voor oudere bewoners van de binnenstad. Al snel nam de Stichting Zorg voor Ouderen de appartementen over voor het huisvesten van hun cliënten. Daardoor werd er flink bezuinigd op de badkamers, keukens en balkons. Naderhand is dat echter helemaal goed gekomen. In 2000 nam BrabantWonen de appartementen over en sindsdien kunnen de bewoners ook deelnemen aan de activiteiten van woonzorgcentrum De Wellen dat hier pal tegenover ligt. We hoeven dus maar over te steken om mee te doen aan de gym, de bingo et cetera."

Kerken aan de horizon
Na al die jaren geniet Diny nog steeds van het mooie uitzicht. "Kijk die prachtige bomen in de Fratershof zijn 120 jaar oud en door de fraters zelf geplant. Gelukkig zijn de plannen voor de bouw van een woontoren in het park niet doorgegaan. Dat zou toch echt zonde zijn geweest. In de winter, als het blad van de bomen is, tel ik zo zeven kerken aan de horizon. Het is hier heel fijn wonen, zo dicht bij het centrum. Het 30-jarig bestaan van de Begijnenhof in mei hebben we heel mooi kunnen vieren dankzij de hulp van bouwbedrijf Berghege en BrabantWonen. Er wonen hier heel plezierige mensen en de onderlinge sfeer is goed."

Actief voor tolerantie
Diny Vissers is maatschappelijk nog heel actief. Zo maakt ze deel uit van de bewonerscommissie van het Begijnenhof en heeft zitting in overlegorganen van Brabant Zorg, Brabant Wonen en enkele andere organisaties. Diny vertelt: "Heel leuk vond ik de instelling van De Roze Loper (Loper staat hier voor sleutel; red.). Samen met Leny van Breda heb ik die in het leven geroepen. Met De Roze Loper beogen we meer tolerantie in de zorg. Het gaat er om dat mensen met een ander geloof of een andere seksuele geaardheid ook welkom zijn. Voordat we De Roze Loper kon oprichten hebben we voorlichtingsbijeenkomsten bijgewoond aan de universiteiten van Utrecht en Nijmegen."

'Ik kan het nog niet missen'
Diny vervolgt: "De dag van de officiële instelling van De Roze Loper was fantastisch georganiseerd. Leny en ik werden in een prachtige, grote roze limousine vanaf het Gemeentehuis langs alle Osse verzorgingshuizen gereden. Op elke locatie hebben we De Roze Loper aanboden. De zorgcentra waren allemaal heel mooi versierd met veel roze ballonnen. De Roze Sleutel heeft overal een prominente plek gekregen om alle bewoners er op te attenderen dat iedereen er bij hoort en we allemaal gelijk zijn. Ja, eigenlijk doe ik nog best veel en soms denk ik wel eens dat ik een beetje zou moeten minderen, maar ik kan het nog niet missen. We zijn nog met in totaal 4 dames in het Begijnenhof die er vanaf het begin wonen. We hopen hier allemaal nog lang zelfstandig te kunnen blijven."

Meer berichten