Mieke Meussen in de weidse polder van Maren- Kessel. "Ik hoop dat de provincie en de gemeentes tot een weloverwogen besluit komen."
Mieke Meussen in de weidse polder van Maren- Kessel. "Ik hoop dat de provincie en de gemeentes tot een weloverwogen besluit komen." (Foto: )

Mieke over de polder en windmolens

Het is een heerlijke zonnige julidag. De weidse polder bij Maren-Kessel oogt vredig. Her en der verspreid liggen boerderijen met rondom vooral veel grasland. Aan de horizon staan boomgroepen en in de verte rijdt een tractor over de dijk. Op een pas gemaaid weiland lopen twee ooievaars. Vanuit haar mooie tuin in het buitengebied heeft Mieke Meussen een weids uitzicht over al dat moois. Ze is er geboren en getogen en dus geen wonder dat ze van haar geboortegrond houdt en er nog dagelijks van geniet.

Door Dick Hubertus

Maren-Kessel - We zitten buiten aan de koffie. Vlinders fladderen van plant naar plant. Alleen de vogels en de zwanen bij de vijver laten zich horen. Mieke vertelt: "Ik ben hier geboren en getogen. Mijn vader had een gemengd boerenbedrijf. Hij hield koeien, varkens en kippen. Natuurlijk hadden we ook grasland en verbouwde hij voederbieten en aardappelen. Toen vader overleed hebben wij het hier kunnen kopen. Nu houden we alleen nog schapen en paarden als hobby. Het is hier fijn wonen. Ik houd van de rust, het landelijke en de privacy. Maren-Kessel is een gemoedelijk dorp met een fijne sfeer. In mijn vrije tijd vind ik het ook heerlijk om langs de Maas te fietsen, die is hier vlakbij."

Zorgen

Maar juist over het woongenot, het landschap en de rust maakt Mieke zich zorgen. Ze legt uit: "Er zijn plannen om in het poldergebied tussen Den Bosch en Oss zestig tot tachtig windmolens te plaatsen. De exacte locaties zijn nog niet bekend. Het was aanvankelijk een initiatief van projectontwikkelaars. Zij hebben de boeren in de omgeving benaderd om op hun land de windmolens te mogen plaatsen. In het Bossche deel van de polder is Windpark Den Bosch B.V. opgericht dat samenwerkt met projectontwikkelaar Blue Bear Energy. In het Osse deel hebben de agrariërs het Windcollectief Oss-Den Bosch opgericht. De 'Osse' boeren hebben zich verenigd in dit collectief om samen met de provincie Brabant de windmolens in eigen beheer te gaan exploiteren. Er is heel veel geld mee gemoeid, zowel wat betreft investeringen en subsidies als eventuele opbrengsten."

'Ze horen hier niet'

Mieke Meussen vervolgt: "Natuurlijk moeten we bijdragen aan de opwekking van duurzame energie. Ook voor onze kinderen en toekomstige generaties. Dat het anders moet is duidelijk. Ik vraag me echter af of de windmolens juist hier moeten komen. Er zijn genoeg veel geschiktere locaties, bijvoorbeeld op zee, waar het veel meer en harder waait dan hier en waar het landschap niet wordt verstoord. Die openheid van de polder vind je bijna nergens anders in Nederland. Ik vind dat ze hier niet horen. En renderen die windmolens wel voldoende? Het is toch zonde als het niet rendabel is. Er is ten slotte ook een hoop gemeenschapsgeld mee gemoeid. Misschien kost het maken en laten draaien van de molens wel net zoveel als het aan energie opbrengt. Mensen die er verstand van hebben moeten dat eerst eens goed doorrekenen."

Meer berichten