Met zo'n automatische externe defibrillator kunnen mensen met een hartaanval het leven gered worden. In Berghem zijn er 28.
Met zo'n automatische externe defibrillator kunnen mensen met een hartaanval het leven gered worden. In Berghem zijn er 28. (Foto: Justin Stolwijk)

Berghem zoekt burgerhulpverleners voor de AED's

Berghem is een 'zesminutenzone'. Dat wil zeggen dat er genoeg automatische externe defibrillators (AED's) hagen om iemand met hartfalen binnen 6 minuten te helpen. De machines zijn er, maar volgens EHBO Berghem nog niet genoeg burgerhulpverleners om de machines in geval van nood te bedienen. Daarom doet de EHBO een oproep voor meer burgerhulpverleners, om Berghem nog hartveiliger te maken.

Berghem - Van de AED's hangen er, verspreid door het dorp, 28 stuks. Daarvan zijn er 23 opgehangen op een buitenlocatie, zodat ze 24 uur per dan en 7 dagen per week te gebruiken zijn. Dat maakt Berghem een zesminutenzone, een dekkend netwerk van AED's. Die levensreddende machines hangen op de volgende locaties:

Het Reut 4                        

Broekstraat 9                

Deursenseweg 5        

J.Gagerinstraat 23        

Hoessenboslaan 35        

Heistraat 10                

Landbouwlaan 20

Kerkstraat 26                

Zicht 7                                

Penningkruid 2-40

Toxopeusstraat 2

Molenweg 2c                

Osseweg 49        

Vossenhol 6a                

Burg. van Erpstraat 4

Burg. van Erpstraat 25

Burg. van Erpstraat 10

Burg. van Erpstraat 48

Burg. van Erpstraat 101

Spaanderstraat 50        

Knolgroenveld 1        

Sportstraat 3                

Kerkstraat 26

Kerkstraat 26                

Dr Ariënsstraat 29        

Bergse Heihoek 32        

Wetsteen 20                

Korte Heistraat                

"Dankzij de medewerking van velen hebben we een veilig Berghem wat AED's betreft", zegt Ans van der Burgt van EHBO Berghem. "Nu de burgerhulpverleners nog, denk niet 'dat doet de ander wel'. Iedereen kan het leren". Volgens van der Burgt is medische voorkennis niet nodig. "En voor de kosten hoef je het niet te laten, in veel gevallen kun je het declareren bij de zorgverzekeraar", legt Van der Burgt uit, die de AED-cursussen regelt. Na het volgens van zo'n cursus kan men ervoor kiezen om burgerhulpverlener te worden, maar dat is niet verplicht.

Wie wil leren om een AED te bedienen voor het geval dat nodig is, kan zich opgeven voor de eerstvolgende cursus op maandag 9 september. Aan de Kerkstraat 26 in Berghem wordt daar vanaf 19.30 uur hoe een AED een leven kan redden. De eerstvolgende daarna is op donderdag 23 september. Deelname aan de cursus kost 30 euro, aanmelden kan via 06-12875559. Daarna kan men elke laatste dinsdag van de maand gratis oefenen in De Merx, van 19.00 tot 19.45 uur.

Meer berichten