De prachtige verzameling klassieke coupémodellen PEUGEOT wordt bijeengebracht door de Nederlandse PEUGEOT-clubs.
De prachtige verzameling klassieke coupémodellen PEUGEOT wordt bijeengebracht door de Nederlandse PEUGEOT-clubs. (Foto: )

Concours d'Élégance op Soestdijk

Op 24 en 25 augustus

Van de redactie

In de tuinen van Paleis Soestdijk is PEUGEOT op 24 en 25 augustus koninklijk vertegenwoordigd met een royale afvaardiging modellen waarmee het honderd jaar coupéhistorie viert.

In 1919 duikt de naam coupé voor het eerst op in de annalen van het op één na oudste automerk ter wereld. De ontwikkelingen op het gebied van techniek en vormgeving gaan zo snel dat de diverse coupé-modellen elkaar in snel tempo opvolgen. De PEUGEOT 201 is het eerste model van het merk met de centrale '0' in de typenaam en speelt in de geschiedenis van PEUGEOT een cruciale rol: deze betaalbare auto, die bovendien goedkoop is in verbruik en onderhoud, loodst het bedrijf door de crisis in de jaren dertig. Op Soestdijk is een exemplaar te zien van de 201 Coupe d'affaires uit het begin van de jaren dertig.


Het topmodel uit die roemruchte jaren dertig is de PEUGEOT 601. Die wordt aangedreven door een zescilindermotor en op het lange chassis worden diverse fraaie creaties gerealiseerd. Onder meer de 601 Eclipse met een coupédak dat in de bagageruimte kan worden opgeborgen. Daarnaast de wonderschone 601 Coach Fuselé, een auto met een onvervalste coupé-daklijn en een naar achter spits toelopende koets. Deze auto is beslist één van de eyecatchers op de PEUGEOT-stand tijdens het concours. Dat geldt zeker ook voor de PEUGEOT 402 Coach uit 1939: een auto met een gunstige stroomlijn en als belangrijk kenmerk de twee koplampen achter de grille.

In 1952 pakt PEUGEOT de draad met de coupémodellen weer op. De 203 Coupé uit 1952 is uitermate zeldzaam omdat dit model maar twee jaar op het programma heeft gestaan. Bijzonder is dat het interieur plaats biedt aan drie personen, twee voorin en de derde dwars achterin. Daarna volgt een lange periode waarin de Italiaanse ontwerper Pininfarina tekent voor tal van fraaie coupévarianten van diverse PEUGEOT-typen. Tot op de dag van vandaag spreekt het model tot de verbeelding.

Meer berichten