Aalmoezenier Bernhard van Welzenes gaat zondag tussen de autoscooters voor in de de Kermis Mis.
Aalmoezenier Bernhard van Welzenes gaat zondag tussen de autoscooters voor in de de Kermis Mis. (Foto: )

Zondag Kermis Mis op Osse kermis; eeuwenoude traditie blijft in stand

OSS - Traditiegetrouw wordt er elk jaar door jong en oud reikhalzend naar uit gekeken: de Osse kermis. Donderdag 15 augustus is het zo ver en kan iedereen weer genieten van de nostalgische sfeer in het Osse centrum: de geur van vers gebrande popcorn en suikerspin, de gloed van de talloze gekleurde lampen, het gegil vanuit de spectaculaire attracties en de specifieke kermismuziek. De afgelopen dagen zijn exploitanten uit heel Nederland naar Oss gekomen om hun attracties op te bouwen. Het is immers een van de grotere kermissen van ons land.

Door Dick Hubertus

Oss kent een lange kermistraditie. Het fenomeen kermis bestaat eigenlijk al sinds de middeleeuwen en heeft een katholieke oorsprong. Kermis is een verbastering van het woord kerkmis. Het was een jaarlijks feest op het kerkplein na afloop van de mis ter gelegenheid van de verjaardag van de patroonheilige van de betreffende kerk. Aanstaande zondag om 11.00 uur zal die traditie gestand worden gedaan. Aalmoezenier Bernhard van Welzenes van de Landelijke R.K. Parochie voor Binnenvaart, Circus en Kermis komt dan naar Oss om op de kermis de mis op te dragen.

Leefklimaat
De locatie voor de Kermis Mis is de Auto Scooter van Heleen van Tuyl uit Uden. Het is de tweede keer dat deze speciale viering wordt gehouden. Mede door het succes van vorig jaar toen 150 mensen de mis bijwoonden, heeft aalmoezenier Bernhard van Welzenes er zin in. Hij vertelt: "Het is mooi dat de viering kan plaatsvinden onder het dak van de Auto Scooter, het hoeft niet altijd het dak van een kerk te zijn om God te ontmoeten. Ook bij de Auto Scooter kunnen we schuilen onder het dak van onze Lieve Heer.

"Het thema zal het leefklimaat zijn, en dan bedoel ik deze keer niet het milieu, maar het leefklimaat van de mensen onderling. Wij mensen hebben veel te weinig echt contact met elkaar en zouden elkaar veel meer ruimte moeten geven. Wat is er nu mooier dan elkaar te ontmoeten op een kermis, waar het contact middels een grap en een lach toch veel gemakkelijker wordt gelegd. Het is ook goed dat de mensen de kerk eens een keer van een andere kant zien. Ik voelde me vorig jaar heel welkom in Oss, het was heel leuk en de entourage zag er perfect uit. Het was een succes. Ik heb er weer zin in." De viering wordt opgeluisterd door het koor MengelmOeSS en het Sint Sebastiaan Gilde.

'Geen 9-tot-5-baan'
Gastvrouw Heleen van Tuyl (48) vertelt: "De autoscooters gaan er even uit en maken plaats voor stoeltjes en een altaar. Ik vind het een leuk initiatief." Heleen komt uit een echt kermisgeslacht. Haar opa en oma en haar ouders waren eveneens kermisexploitanten. De Auto Scooter heeft Heleen overgenomen van haar ouders en ook haar zoons zijn in het bedrijf werkzaam. "Kermisexploitant is geen 9-tot-5-baan. Het rondtrekken van kermis naar kermis is een manier van leven. Ik vind het heel leuk dat mijn zoons ook in het bedrijf werken. Ik ben trots op ze. Mijn helaas veel te vroeg overleden man kwam overigens ook uit Oss. Oss is altijd een gezellige en leuke kermis. We gaan er weer iets moois van maken."

De kermis wordt gehouden van donderdag 15 augustus tot en met woensdag 21 augustus in het Osse centrum. De kermis is donderdag geopend van 15.00 tot 24.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 01.00 uur. Van zondag tot en met woensdag kunnen de liefhebbers terecht van 13.00 tot 24.00 uur. Zondag om 11.00 uur gaan de autoscooters even aan de kant en heeft aalmoezenier Bernhard van Welzenes de ruimte om voor de gaan in de Kermis Mis.

Meer berichten