Foto: Marco van Rooijen

Nachtzwemmen voor kankeronderzoek bij Zwem voor KWF

LITH - Zwemvereniging Arethusa houdt zaterdag 31 augustus de derde editie van Zwem voor KWF aansluitend aan de 25e Golfbad Oss Maasrace. Het jaarlijks terugkerende evenement bij de Lithse Ham is dit keer extra bijzonder. Niet alleen vanwege het 25-jarige jubileum. "We zwemmen voor het eerst in het donker en het startschot wordt gegeven door de twaalfjarige Daimon van der Heijden. Hij is voor de derde keer door kanker getroffen", vertelt Corina Kersten.

Daimon was tweeënhalf jaar oud toen hij voor de eerste keer kanker kreeg. Op zijn achtste, na twee jaar chemotherapie, is de ziekte voor de tweede maal geconstateerd. Daarna heeft hij in 2015 een stamceltransplantatie ondergaan, maar zelfs dat zorgde er niet voor dat hij kankervrij bleef. Ruim een jaar later kwam de ziekte weer terug. "Het is een erg heftig verhaal", reageert Kersten. "Ik vind het dapper dat hij hier zo open over is en knap dat hij ondanks alles vrolijk en positief blijft. Dat juist hij de 31e het startsignaal geeft is bijzonder, want voor jongens als Daimon willen we geld ophalen."

Voor onderzoek
Geld is volgens Kersten nog altijd nodig in de strijd tegen kanker. De Osse - die zelf ook patiënt is geweest - stelt dat medici al veel over de ziekte weten, maar lang niet genoeg. "De kennis over kinderkanker is nog te beperkt. Kijk naar Daimon. Neem Tijn Kolsteren, bekend van 3FM Serious Request. Het zal je kind maar wezen. Daarnaast is er ook op het gebied van preventief onderzoek nog veel terrein te winnen. Als er bij iemand darm- of eierstokkanker wordt ontdekt, is het vaak te laat."

'Uniek in Nederland'
Kersten hoopt op de laatste zaterdag van augustus op veel deelnemers, veel bezoekers en een mooie opbrengst. Samen met ambassadeurs Kees van Geffen, Coert van Roessel, Milton van Haren en Peter Bijvelds trekt ze er flink aan. "We gaan er een vette dag van maken", legt ze enthousiast uit. "Vanaf 17.00 uur wordt er gezwommen en er is live muziek van EER & the Thompson Brothers en Roy & Roy Akoestisch. Stijn Kling is presentator en ook hij zal een lied zingen. Daarnaast is er een 'memory tree' en we sluiten af met de Night Swim. En dat is uniek in Nederland."

"Graag wil ik dit podium gebruiken om Golfbad Oss te bedanken. Zij zijn hoofdsponsor van de Osse Maasrace en maken Zwem voor KWF mede mogelijk. Ook hebben zij een team op de been gebracht om mee te zwemmen voor KWF. Daar neem ik mijn pet voor af", besluit Kersten.

Meer informatie staat op ossemaasrace.nl

Meer berichten