Floortje Smit is een van de artiesten die zingt tijdens de herdenking. "Ik voel me verbonden aan het land waar mijn grootmoeder vandaan komt."
Floortje Smit is een van de artiesten die zingt tijdens de herdenking. "Ik voel me verbonden aan het land waar mijn grootmoeder vandaan komt." (Foto: )

Floortje zingt op de Indiëherdenking; ode aan Indische grootmoeder

OSS - Floortje Smit (36) had een bijzondere band met haar Indische grootmoeder. Op 15 augustus brengt de Osse zangeres tijdens het middagprogramma van de Nationale Herdenking in Den Haag een nummer ten gehore als ode aan haar grootmoeder Lies.

15 augustus 1945 markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ieder jaar herdenken we op deze dag bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.

Jappenkamp
"Mijn oma is op Celebes geboren (nu Sulawesi). Tijdens de oorlog zat ze samen met haar zus en nichtjes in een Japans kamp. Onder barre omstandigheden ontfermde oma zich als veertienjarig meisje over drie kleine kinderen uit het kamp wiens moeder stervende was. Ze was getrouwd met een Nederlandse militair die na de oorlog overleed aan een hartaanval. De moeder van haar overleden man bood aan om voor ze te zorgen. Toen is ze met haar 1-jarige dochter, de halfzus van mijn moeder, op de boot naar Nederland gestapt. Later hertrouwde ze met mijn opa."

Idols
Op haar vijftiende wint Floortje de publieksprijs van De Soundmixshow. In 2006 wordt Floortje tweede in de finale van tv-talentjacht Idols. Het begin van een professionele zangcarrière is een feit. Ze trad op als leadzangeres in de Dinnershow of Dreams en vertolkte de hoofdrol in de musical We Will Rock You. In 2012 deed zij mee aan The Voice of Holland om als finalist de derde plek te bemachtigen.

Echte strijder
"Oma vertelde best regelmatig over haar tijd in Indonesië. Soms over het mooie gedeelte van haar leven daar en soms over het afgrijselijke deel van de geschiedenis. De tijd in het Japanse kamp was pijnlijk om over te praten, het was pure ellende. Tot haar dood heeft ze lichamelijke klachten aan die tijd overgehouden. Toch was ze altijd zo ontzettende sterk, een echte strijder. Mijn familie heeft meerdere keren aangeboden om haar mee terug te nemen naar Indonesië. Om de wonden uit het verleden niet op te halen, besloot ze niet te gaan. Ze kon het niet aan. We mogen nooit vergeten wat er in voormalig Nederlands-Indië is gebeurd en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen."

Oorlogsverhaal
15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme sociale en culturele impact gehad op Nederland. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Nederlanders met onder andere een Indische, Molukse, Papoea, Chinese, Hollandse en Indonesische achtergrond. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en op onze samenleving als geheel. Op én rondom 15 augustus wordt stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Meer berichten