Een van de medewerkers van Bloesem aan het werk in het theeatelier met het wegen, labelen en verpakken van de thee. Ze is een van de 36 trotse werknemers van het bedrijf. Foto: Dick Hubertus
Een van de medewerkers van Bloesem aan het werk in het theeatelier met het wegen, labelen en verpakken van de thee. Ze is een van de 36 trotse werknemers van het bedrijf. Foto: Dick Hubertus (Foto: Dick Hubertus)

Bloesem, een sociale onderneming in Herpen

HERPEN - Fietsend via Berghem ga ik richting Herpen. Ik rijd over de Sint Sebastianusstraat dwars door het dorp en sla net voorbij Woonzorgcentrum Maasland rechtsaf. Een mooie, rustige landweg omzoomd door bomen voert me richting Bloesem Theehuis. Een heerlijke pleisterplek voor wandelaars en fietsers met genoeg mogelijkheden om de inwendige mens te versterken. Maar Bloesem is niet zomaar een theeschenkerij.

Door Dick Hubertus

Gitte Lucas (49) heeft er de dagelijkse leiding. Ze vertelt: "Wij hebben hier een mooie accommodatie voor zakelijke bijeenkomsten, vergaderingen, workshops, teambuildingsarrangementen, bedrijfsborrels, teamuitjes, high tea's en familiebijeenkomsten. Verder leveren wij thee aan horeca en bedrijven en verwelkomen natuurlijk graag passanten. Onze medewerkers zijn mensen voor wie betaald werk geen vanzelfsprekendheid is. Het gaat dan onder andere over mensen met een beperking, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of re-integratie na een burn-out."

Volgende stap
"Zij werken in de theeschenkerij, in het theeatelier waar onze thee wordt gewogen, gelabeld en verpakt en bij onze facilitaire dienst. Ook worden hier cadeau- en kerstpakketten samengesteld. Er werken momenteel 36 mensen. Zij worden begeleid door zes professionele werkbegeleiders, waarvan twee arbeidscoaches die met onze medewerkers steeds evalueren om te kijken wat een volgende stap in hun ontwikkeling zou kunnen zijn. De medewerkers hebben heel verschillende achtergronden en niveaus. In leeftijd variëren ze van 16 tot 76 jaar."

Geen dagbesteding
"Wij bieden ze een rustige, beschutte werkplek. Het gaat er ons om zo veel mogelijk mensen te laten werken en hen te helpen bij hun ontwikkeling. We zijn voortdurend bezig om te kijken hoe we hun kwaliteiten en talenten kunnen inpassen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen iets kan. Wij willen bij Bloesem dat je meedoet, dat je trots bent op je bijdrage. Het is fijn om een doel te hebben, iets te presteren en collega's te hebben. Onze medewerkers gaan ook iedere dag naar hun werk en niet naar de dagbesteding. Dat woord gebruik ik bijna nooit."

Kerstpakketten
"Ik hoor vaak terug dat de medewerkers het werk als een warm bad ervaren. Ze vinden hier een fijne en veilige werkplek. Iedereen presteert naar vermogen. Ze komen vaak als kleine, bange vogeltjes binnen. Als je ze dan na verloop van tijd stappen ziet maken en ze winnen aan zelfvertrouwen en assertiviteit is dat prachtig. Daar word ik gelukkig van. Daarom is het mooi dat we hier zulke werkplekken kunnen bieden. Maar natuurlijk is het ook een uitdaging om, ondanks de grote bezuinigingen in de zorg, financieel rond te komen. Onze inkomsten uit de thee en de horeca gaan naar de zorg. De verkoop van thee loopt fantastisch. We hebben ongeveer 50 vaste klanten, waaronder enkele grote bedrijven. We kunnen de vraag nauwelijks aan. Ook verzorgen we jaarlijks zo'n 4000 kerstpakketten."

Meedoen
"Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die verantwoord ondernemen en oog hebben voor milieu en mensen. Zo wil ik zelf ook weten waar onze thee vandaan komt. Wij gaan nu ook thee uit Peru verkopen. De teelt wordt daar gecoördineerd door een Nederlands stel. Middels Skype sta ik in contact met de lokale boeren zodat ik kan zien dat dit product verantwoord wordt geteeld. Bij Bloesem hebben wij geen winstoogmerk, maar zijn een van de 7 maatschappelijke ondernemingen van de Stichting Pluryn die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leer-werkplek willen bieden. Het gaat ons om persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid. Meedoen in de samenleving staat hierbij centraal."

Blije gezichten
Gitte Lucas (49) is afkomstig uit Noord-Limburg en sinds 12 jaar werkzaam bij Bloesem. Aan het eind van het gesprek lopen we vanuit het horecagedeelte naar de ruimtes waar de medewerkers druk en geconcentreerd aan het werk zijn. Er hangt een ontspannen sfeer en je ziet vooral blije gezichten."

Meer berichten