Het Barbaragilde laat de kanon bulderen om de Hollanders duidelijk te maken dat ze weg moeten blijven.
Het Barbaragilde laat de kanon bulderen om de Hollanders duidelijk te maken dat ze weg moeten blijven. (Foto: )

Land van Ravenstein viert nationale feestdag

RAVENSTEIN - Vrijstaat Land van Ravenstein viert zondag 25 augustus haar tweejarig bestaan tijdens de nationale feestdag. Ter gelegenheid wordt de natie uitgebreid met de annexatie van Slabroek en wordt met bravoure en machtsvertoon de soevereiniteit van de Vrijstaat onderstreept.

Het Staatspersbureau van Vrijstaan Land van Ravenstein laat bij monde van perschef Theo van Duren weten dat de nationale feestdag groots wordt gevierd. 's Ochtends om 11.00 uur vindt de annexatie plaats van het buurtschap Slabroek dat tot circa 1795 hoorde bij het Land van Ravenstein. Cabaretier Mark van de Veerdonk, inwoner van Slabroek wordt gelijktijdig benoemd tot schout. In een korte toespraak zal hij ingaan op de invloed van deze annexatie op de geopolitieke verhoudingen in Europa.

Protocol van de bovenste plank
Om het belang van deze annexatie te onderstrepen, heeft de Landsraad Cérémonie Protocollaire Cat. 1 in werking gesteld. Dat betekent dat oproepfanfare 'Sint Victor en de pony', het Nationaal Oproepkoor, de jeep van de Grensbewaking Geannexeerde Gebieden, de DS van de Dienst Diplomatiek Vervoer én de nagelnieuwe reportagevrachtwagen van Staatsomroep Walraven worden ingezet.

Het middagprogramma begint om 13.00 uur bij het 'Nationaal Monument' van Ravenstein, in de Brouwerijstraat. Daar wordt het volkslied opgevoerd door oproepfanfare 'Sint Victor en de pony' en het Nationaal Oproepkoor en wordt de vlag van de vrijstaat gehesen.

Ode aan Duits vorstenhuis
Nadat de plichtplegingen uitgevoerd zijn, begint om 13.10 uur 'Das kleinste Bierfest Europas' bij Wilskracht Stadsbrouwerij. Dat middagprogramma staat in het teken van de eeuwenlange banden met het hertogdom Kleef en het Beierse vorstenhuis Palts-Neuburg. "Die hebben het kleine landje zo lang weten te beschermen tegen de Hollanders. Uit dank hiervoor en ter viering van de wederopstanding organiseert de vrijstaat 'Das kleinste Bierfest Europas' in hofstad Ravenstein", aldus het Staatspersbureau.

Holland is gewaarschuwd
Als klap op de vuurpijl bemant het Barbaragilde 14.00 uur het kanon. "Even die Hollanders flink de schrik in de broek blazen zodat ze weten dat we niet met ons laten sollen", kondigt Vrijstaat Land van Ravenstein stoutmoedig en met bravoure aan. "Want eeuwenlang wisten we onze soevereiniteit te verdedigen tot we helaas het hoofd moesten buigen voor Napoleon. Toen die vervolgens verloor bij Waterloo zou je denken dat we er beter op werden, maar dat was niet zo. Want toen vielen we in handen van de Hollanders; dominees die niet kunnen koken. Van boeuf bourguignon naar stamppot met spek. Van 'allé, morgen komt er weer een dag' naar 'dat hadden we toch afgesproken?'"

Na twee eeuwen zuchten onder Hollands spruitjesbewind, werd op 7 juli 2017 de vrijstaat opnieuw uitgeroepen voor de komende 500 jaar. "En dat die Hollanders een landing op de kust bij Ravenstein beter uit hun hoofd kunnen laten, gaat het Barbaragilde even fijntjes duidelijk maken met hun machtige kanon. Onze noorderburen wordt aangeraden om marineschepen uit de buurt te houden. Want een Hollands schip naar de kelder jagen is mooi meegenomen op Nationale Feestdag."

Na het kanonvuur bestaat de feestdag verder uit muziek en gezelligheid bij de molen.

Meer berichten