Eddy en Sjannie Leeyen maken samen met hun zonen graag tijd om iedereen kennis te laten maken met het leven van een varkensboer
Eddy en Sjannie Leeyen maken samen met hun zonen graag tijd om iedereen kennis te laten maken met het leven van een varkensboer (Foto: )

Biggetjes vasthouden en knuffelen

VINKEL - Ze zijn varkensboeren in hart en nieren, maken lange dagen en hebben passie voor hun vak. Laatstgenoemde laten Sjannie, Eddy en hun zonen Rens en Guus Leeyen, graag aan iedereen zien en horen tijdens het Weekend van het Varken op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Op de Nieuwekampen 34 in Vinkel. Het vermakelijke programma zit bomvol vertier voor kinderen, maar ook volwassenen mogen pasgeboren biggetjes vasthouden en knuffelen.

Door Wendy van Lijssel

"Wij hoeven voor onze dieren niets extra's te doen, want het is bij ons altijd dik in orde. We houden van onze varkens en zorgen er met liefde voor", vertellen Eddy en Sjanny Leeyen van varkenshouderij 'Op de Nieuwekampen' (34). Dat is ook het adres in Vinkel waar iedereen het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 september van harte welkom is om tijdens het Weekend van het Varken kennis te maken met het werk en het leven van een varkensboer.

Van zaadje tot karbonaadje
Iets waar de familie graag aan meewerkt want: "Varkensboeren komen wel eens negatief in het nieuws. Wij willen graag het eerlijke verhaal vertellen én gelijktijdig laten zien." Dat doen zij ook met medewerking van veearts Jan Paul Lange en voervoorlichter Antoine Dijkhoff. "Wij hebben achthonderd kraamzeugen. Vanwege de hygiëne kunnen bezoekers de stallen niet in. Via de stalramen krijgt iedereen van buitenaf toch goed zicht. Verder ligt er dichtbij, achter glas een moeder met biggetjes waarbij goed te zien is hoe deze gezoogd worden. We zorgen voor een couveuse met pasgeboren biggetjes die vastgehouden, geaaid en geknuffeld mogen worden en we draaien de film 'Van zaadje tot karbonaadje", somt het echtpaar op.

Duik in het maisbad
Het is echter bij lange na niet alles. De open schuur is een speelparadijs voor kinderen die er oud-Hollandse spelletjes kunnen spelen, een duik mogen nemen in het maisbad en los mogen op alles (veel) waar zij zich zonder moeite mee kunnen vermaken. Verder staan er links en rechts allerlei speeltoestellen en het echtpaar zorgt voor een groot terras waar het goed toeven is.

Positief gevoel
Nog steeds is niet alles genoteerd. Er staan springkussens en kinderen kunnen zich door een professionele schminker om laten toveren en er komt een fotograaf die iedereen die wil gaat vastleggen. Tot slot zijn er prijsvragen waarmee een bezoekje aan de klasseboeren gewonnen kan worden. "Wij zijn aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland en ontvangen als klasseboer scholieren in allerlei leeftijden. Zo geven we hen de kans om iets van het boerderijleven te leren", wordt uit de doeken gedaan. Dan resoluut: "We hebben er veel werk mee, maar we vinden het belangrijk om onze diervriendelijke bedrijfsvoering te laten zien. De ervaring leert ons dat mensen soms sceptisch hier komen, maar na alles wat ze zien, horen en meemaken, met een positief gevoel vertrekken. Daar doen we het voor."

Meer info staat op de website van de varkenshouderij

Wendy van Lijssel
Meer berichten