Het Nulands Gemengd Koor heeft het seizoen weer afgetrapt en heet nieuwe leden van harte welkom. Foto: Wendy van Lijssel
Het Nulands Gemengd Koor heeft het seizoen weer afgetrapt en heet nieuwe leden van harte welkom. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Zingen bij Het Nulands Gemengd Koor

NULAND - Van poprock, Nederlandstalig en musicalnummers tot opera/operette en (licht) klassieke muziek. Het Nulands Gemengd Koor dat elke maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur in gemeenschapshuis de Meent in Nuland onder leiding van dirigent Marcus de Haard enthousiast vocaal uitpakt heeft een uitgebreid en gevarieerd repertoire. De onderlinge sfeer is uitstekend, de kwaliteit hoog en er is een open deuren beleid voor nieuwe leden. "Kom kijken, luisteren en bij voorkeur, doe gelijk gezellig mee en sluit je aan", meldt het bestuur.

Door Wendy van Lijssel

Het is een gezellige drukte deze maandagavond in De Meent in Nuland. Gestaag druppelen de 56 leden van het Nulands Gemengd Koor binnen om voor zij zingend uitpakken, elkaar eerst even bij te praten. Het tekent gelijk de sfeer want die is heel gemoedelijk, zo laat het 5-koppige bestuur weten dat bestaat uit Paul Gevers, Rini Zwanenberg, Henk van Helvoirt, Nellie van Berkel en Miranda Ruijssenaars.

Ere-afdeling
"Onze leden komen uit de hele regio", wordt verteld om toe te voegen: "Dat komt óók omdat we goed zingen." Een statement wat bevestigd wordt door de goed gevulde prijzenkast. Na de oprichting in 1965 werd deelgenomen aan concoursen. Wat begon in de vierde afdeling eindigde door het behalen van eerste prijzen met promotie uiteindelijk in de afdeling uitmuntendheid en de ere-afdeling. In 1987 werd daar voor het laatst in uitgekomen en gelijk ook de eerste prijs mee naar huis genomen.

Daarmee eindigde het koor het competitieve maar, "We zingen nog altijd nummers die voor een gemiddeld koor wat lastiger zijn. Omdat we de kwaliteit in huis hebben, zingen we doorgaans uitdagende nummers waar we écht werk mee hebben om ze vier- tot zes- en zelfs zevenstemmig goed onder de knie te krijgen. Een repetitie is daarom nooit saai en bij optredens kunnen we laten horen wat we in huis hebben", zo wordt verteld.

Vlot tempo
De repetitie wordt begonnen met enkele stembandoefeningen. Vervolgens is er aandacht voor een nieuw nummer, worden de puntjes op de i gezet bij wat oudere nummers en afgesloten met liedjes die iedereen goed kent. "We zijn echt niet de hele avond bezig met één nummer, maar zingen van alles en in een vlot tempo", meldt het bestuur. Terwijl het repertoire lang bestond uit de wat 'zwaardere kost', werd op verzoek van de leden, jaren geleden een ommezwaai gemaakt naar andere muziek. "We zingen van alles. Van pop/rock, Nederlandstalig en musicalnummers tot opera/operette en (licht) klassieke muziek", wordt het samengevat. Jaarlijks zijn er circa acht plaatselijke en regionale optredens. Het koor heeft altijd ruimte voor nieuwe leden. Iedereen is welkom voor vier gratis proeflessen en mag ook eerst komen kijken bij een repetitie. Aanmelden vooraf is niet nodig. Het bestuur hartelijk: "Kom luisteren of doe gelijk gezellig mee en sluit je aan."

Meer informatie staat op de website hetnulandsgemengdkoor.nl.

Wendy van Lijssel
Meer berichten