Voordat Thea Schuurmans de honingraten in de centrifuge achter haar kan plaatsen, schraapt ze er eerst het dunne waslaagje af.
Voordat Thea Schuurmans de honingraten in de centrifuge achter haar kan plaatsen, schraapt ze er eerst het dunne waslaagje af. (Foto: Dick Hubertus)

Kruisbestuiving in Geffen: bijenteeltmuseum en Imkerij EcoPoll

GEFFEN - Ruim 20 jaar geleden kochten Robert en Thea Schuurmans hun eerste bijenvolk. Puur als hobby vanwege hun interesse in de natuur. Sinds 2007 is het echter een serieus bedrijf en hebben ze driehonderd volken staan in heel Nederland voor de bestuiving van gewassen en de productie van honing. Daarmee zijn ze een van de grotere imkers van Zuid-Nederland. In 2013 werd een nieuw bedrijfspand in de vorm van een bijenraat gebouwd waar ook hun Bijenteeltmuseum is ondergebracht. De collectie bestaat onder andere uit spullen van twee eerder gestopte musea.

Door Dick Hubertus

Het bedrijf annex museum is gevestigd aan de door berken omzoomde Leiweg in het fraaie buitengebied van Geffen. Op deze zonnige namiddag is het in de grote tuin achter het museum goed toeven. Vanuit de door de familie Schuurmans zelf ontwikkelde kasten vliegen de bijen af en aan. Thea (57) vertelt: "Wij houden ons bezig met bestuiving, bijenteelt en bijenproducten. Onze honing verkopen wie hier bij het bedrijf, in winkels en bij fruittelers. De naam van ons bedrijf staat voor natuurlijke (Eco) bestuiving (Pollination). In ons museum ontvangen we groepen belangstellenden en schoolklassen. Verder houden we hier ook lezingen, workshops en geven rondleidingen."

Kunstraat
Thea Schuurmans vervolgt: "Momenteel hebben we het heel druk met de productie van kunstraat, de Belgen zeggen startwas. Collega imkers leveren hun bijenwas aan die wij met een geavanceerde machine verwerken tot kunstraat. Deze kunstraten zijn voor de bijen in de kasten een begin om hun raten verder uit te bouwen. Die Belgische term is dus zo slecht nog niet. We hebben hiervoor klanten uit heel Nederland en België. De helft van onze kasten staan bij tuinders in kassen voor bestuiving. Na verloop van tijd sterven deze volken uit. Daarom staat de andere helft van ons bijenbestand buiten om te vermeerderen."

Dagbesteding
"Heel leuk vind ik dat onze zoon Jasper (25) als student HBO verpleging in ons bedrijfspand begonnen is met dagbesteding voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om bijvoorbeeld mensen met autisme, dementie en andere problemen", vertelt Thea. Over haar passie voor bijen zegt ze: "Je moet wel een natuurmens zijn om dit werk te kunnen doen. Ik wil niet op een kantoor zitten. Ik heb altijd buiten gewerkt en ben nu eenmaal besmet met het bijenvirus. Er is niets mooier dan in het voorjaar naast een bijenkast te zitten en die bijen bezig te zien. Mijn telefoon laat ik dan binnen liggen en wil alleen daar mee bezig zijn. Eigenlijk kun je pas genieten als je de natuur en de gewone dagelijkse dingen kunt waarderen. Als je materiële zaken wilt najagen heb je toch nooit genoeg. Ik krijg wel eens te horen: Jullie werken altijd. Maar zo voelt het niet. Het moet trouwens niet op werken gaan lijken. Ik vind het gewoon fijn om buiten bezig te zijn en mijn man Robert denkt er ook zo over. Hij heeft 27 jaar bij de Rabobank gewerkt en is hoog opgeleid, maar vindt het heerlijk om nu full time met de bijen bezig te zijn."

Het gaat minder
Wat betreft de bijenstand zegt Thea: "Door de achteruitgang van de natuur hebben de solitaire bijen het moeilijk omdat ze veel concurrentie hebben van de bijenvolken die alles opeten. Het gaat sowieso minder met alle bestuivers. Als je een aantal jaren geleden met je auto door de polder reed zat in no time de hele voorruit onder de insecten. Tegenwoordig blijft de ruit helemaal schoon."

Justin Stolwijk
Meer berichten