Onder andere het Oude Raadhuis in Megen opent zijn deuren op Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Foto: Huub Wattenberg
Onder andere het Oude Raadhuis in Megen opent zijn deuren op Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Foto: Huub Wattenberg (Foto: H.W.)

Monumentendag in Oss en omgeving

REGIO - Monumenten in de gemeente Oss zijn geopend voor publiek in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september, tijdens Open Monumentendag. Onder andere in Oss, Ravenstein en Megen zijn monumenten extra geopend, zijn er activiteiten en klinkt er muziek. Bezoekers kunnen een monument bezoeken, maar ook een hele tour plannen op de fiets of met een busexcursie.

In de gemeente Oss zijn ruim vijftig monumenten gratis te bezoeken. Bij veel monumenten is iets extra's te zien of te doen, zoals rondleidingen, exposities, muziek, kerktorenbeklimmingen en wandelingen. Een folder met het uitgebreide aanbod is op te halen bij het Stadsarchief Oss, VVV Oss, het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein, het Toeristisch Informatiepunt Megen en veel van de deelnemende monumenten. De folder is ook digitaal te zien op www.stadsarchiefoss.nl.

Er zijn deze dagen diverse bijzondere monumenten te bezoeken waar je normaal gesproken niet zo makkelijk binnenkomt. Zoals twee woningen aan de 100-jarige Dr. Hermanslaan in Oss; de nucleaire schuilkelder in het centrum van Oss (alleen op zondag),de voormalige pastorie in Maren-Kessel, het voormalige gemeentehuis en de oud-burgemeesterswoning in Megen.

Busexcursies
Ook zijn er weer twee gratis busexcursies. De busexcursie op zaterdagochtend 14 september van 10.00 uur gaat naar de Maria Magdalenakerk in Geffen en de voormalige pastorie in Maren-Kessel. De excursie van zaterdagmiddag 14 september om 13.30 uur bestaat uit een middagje Lith. In dit charmante plaatsje wordt nder andere de museumboot de Schokker bezocht en wordt een wandeling gemaakt langs de Lithse paadjes. In de bus is een gids aanwezig die informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden.

Deelnemen aan de busexcursie is gratis. Reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dat kan bij het Stadsarchief Oss, via hun website, via e-mailadres informatie@stadsarchiefoss.nl ofvia telefoonnummer 0412 - 842010. Het Stadsarchief is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdig reserveren wordt aanbevolen. In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er voor maximaal 4 personen gereserveerd worden en kan er maar voor één van de busexcursies gereserveerd worden. De excursie duurt ongeveer 3 uur. Start- en eindpunt is de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Oss aan de Raadhuislaan.

Fietstocht
Fietsen langs de monumenten kan natuurlijk ook, op eigen gelegenheid of georganiseerd. Toerclub de Windmolens uit Geffen houdt zondag 15 september een toertocht langs diverse mooie monumenten in de gemeente Oss. Deelnemers kunnen kiezen uit meerdere afstanden en starten tussen 10.00 en 13.00 uur bij Hotel de Naaldhof aan de Docfalaan in Oss.

Megen
Het historische stadje Megen is eigenlijk één groot monument. Het Toeristisch Informatiecentrum Megen is geopend tussen 11.00 en 17.00 uur en dient als centraal informatiepunt, met een historische maquette en als startplaats voor stadswandelingen op zaterdag om 13.00 uur en zondag om 12.00 en 14.00 uur. Op het omliggende Broeder Everardusplein klinkt muziek en kinderen kunnen meedoen met een puzzel- en speurtocht.

Andere monumenten die in Megen geopend zijn, zijn de Gevangentoren, 't Opkamertje, 't Museumke, Acropolis met expositie Kunstvoer en de heemkundekring,Molen Desiré maalt op beide dagen en het Hof van Lof, de Kloostertuin en de expositieruimte is zaterdag en zondag open.

Ravenstein
Het thema van Open Monumentendag is dit jaar 'Plekken van Plezier' en in Ravenstein is dat in een puzzeltocht gegoten.Via die puzzeltocht laat Ravenstein alle 'plekken van plezier' zien. De Molen en het bakhuisje is te bezichtigen en zijn pannenkoeken te proeven,op zondag zijn er diverse streekproducten. Stadsgidsen van de Heemkundekring geven informatie bij de Luciakerk/Sint Josephkapel en de Garnizoenskerk. Bij het Toeristisch Informatiecentrum is tussen 11.00 en 16.00 uur een film over Ravenstein te zien en is de kelder is te bezichtigen. Op het terrein van het Philips van Kleefbolwerck (anno 1509), wordt men rondgeleid door de gastheer, kan men schieten met een lasergeweer en is er een gildetentoonstelling.

In de smederij (1931) zijn werkzaamheden van een smid te zien en wordt er uitleg gegeven over alles wat met smeedwerk te maken heeft. Stichting Cultuur heeft een expositie van Rob Pluijm en Rick Duijs met de titel 'Voorstellingsvermogen' in het Garnizoenskerkje. In het Leerlooierij Museum is er een workshop leer voor kinderen, gratis rondleidingen in het museum, in de tuin zijn er kunstschilders en een boetseerder aanwezig en is er een expositie van bijzonder schoeisel. Op locatie kan men genieten van livemuziek.

Alle deelnemende monumenten die open zijn op Open Monumentendag zijn te vinden op een speciale website. Op een kaartje zie je welke monumenten meedoen.

Justin Stolwijk
Meer berichten