Keramist Gerry Raaijmakers (links) en Elsbeth Fokker, die mozaïeken en ook keramiek maakt. Glaskunstenaar Roger Franke exposeert samen met hen bij Ruw'Art. Alle drie hebben ze een atelier in @Paulus.
Keramist Gerry Raaijmakers (links) en Elsbeth Fokker, die mozaïeken en ook keramiek maakt. Glaskunstenaar Roger Franke exposeert samen met hen bij Ruw'Art. Alle drie hebben ze een atelier in @Paulus. (Foto: )

Atelierroute in Oss bij @Paulus en van Ruw'Art

OSS - Zaterdag 14 september en zondag 15 september van 10.00 uur tot 16.00 uur zetten de kunstenaars van @Paulus en van Ruw'Art de deuren van hun ateliers wagenwijd open voor belangstellenden. Gerry Raaijmakers en Marcel Kranendonk van @Paulus zijn nauw betrokken bij de organisatie: "De aanwezige kunstenaars willen het Osse publiek graag over hun werk vertellen, over wat hen inspireert en welke technieken ze gebruiken."

Door Henk Ruurda

In de voormalige Pauluskerk aan de Oude Litherweg 2 in Oss zijn tien ateliers gevestigd. Een glaskunstenaar, schilders, keramisten, beeldhouwers en fotografen werken daar samen onder één dak samen met nog enkele commerciële en creatieve bedrijfjes. "Het is een heel inspirerende omgeving," vertelt Raaijmakers. "Je kunt in alle rust in je eigen atelier werken. We vinden het geweldig dat initiatiefnemer Frank Jansen van @Paulus op 14 en 15 september deze atelierroute organiseert. Iedereen die belangstelling heeft in @Paulus kunnen we het komend weekend laten zien wat we daar precies doen. Extra spannend vinden we het dat we de uitdaging zijn aangegaan om met zijn allen aan een gezamenlijk kunstwerk te werken. Op zaterdag om 11.00 uur onthullen we dit Gesamtkunstwerk in de Pauluskerk."

Fantastival
Ruw'Art in de Houtstraat 19 in Oss doet enthousiast mee met de atelierroute. "Zowel zaterdag 14 als zondag 15 september tijdens Fantastival zijn we open voor het publiek," vertelt Cees Smits, die als schilder al vanaf de start 5 jaar geleden lid is van het Ruw'Art collectief. "In het supergrote winkelpand hebben we met zijn veertienen ieder een eigen plek, waar we kunnen werken en laten zien waar we goed in zijn. Daarnaast exposeren iedere maand wisselende kunstenaars in de etalages."

Kruisbestuiving
Smits is medeverantwoordelijk voor de deze exposities: "De hele maand september is in de grote etalage interessant en fraai nieuw werk van de bekende Osse beeldhouwer Maarten Luijk te zien. In de etalage rechts van de ingang tonen drie @Paulus-kunstenaars, Elsbeth Fokker, Roger Franke en Gerry Raaijmakers, recent werk in keramiek, mozaïek en glaskunst. Tegelijkertijd laat een aantal Ruw'Art-leden werk zien in de Paulus tijdens de atelierroute. Het is dus een soort kruisbestuiving. Ieder die meedoet is " Ruw'Art is al vijf jaar bezig als collectief, eerst in winkelcentrum De Ruwert in een leegstaand winkelpand en nu al ruim vier jaar in de Houtstraat. Smits: "De samenstelling van onze groep wisselt wel eens. Dat maakt het ook boeiend, want je kunt heel veel van elkaar en van de bezoekers leren."

www.paulus.nl/agenda

Meer berichten