Truus van den Hurk is mediathecaris op Het Hooghuis en een van de drie genomineerden voor de prijs Mediathecaris van het jaar 2019.
Truus van den Hurk is mediathecaris op Het Hooghuis en een van de drie genomineerden voor de prijs Mediathecaris van het jaar 2019. (Foto: )

Komt de Mediathecaris van het jaar 2019 uit Oss? Linda hoopt het

OSS - De Osse mediathecaris Truus van den Hurk is een van drie de genomineerden voor de landelijke prijs Mediathecaris van het jaar 2019. De prijs hoort bij de Nationale Mediatheek Trofee, een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school.

Bijna ieder voortgezet onderwijs(locatie) kent wel een mediathecaris. Hij of zij houdt structuur in de bibliotheek van een middelbare school, die met de komst van computers vaak als mediatheek wordt aangeduid. De mediathecaris regelt aanbod, wat er uitgeleend en de personeelsbezetting om jongeren wegwijs te maken in de verschillende media en eruit te laten halen waar zij behoefte aan hebben.

Voor het van van mediathecaris is de afgelopen jaren veel verandert, vertelt dochter Linda. "Mediathecarissen zijn er in alle vormen en maten, maar mijn moeder vind ik een gouden. Ik ben inmiddels 35 jaar, maar zij startte met haar werk op het Mondriaan College, nu Het Hooghuis, toen ik daar ook naartoe ging. Natuurlijk verandert er veel in die tijd; qua vakgebied, de komst van computers en e-books, de verminderde interesse in het lezen van boeken, afgezien van facebook-artikelen en sociale media, maar ook in de organisatie. Haar flexibiliteit en bevlogenheid heeft ervoor gezorgd dat ze nog steeds een prachtige centrale fysieke plek in het schoolgebouw inneemt."

"Naast dat ze zorgt voor het mooie plekje in de school, is ze zelf gewoon een topper", prijst dochter Linda. "Haar doel is om jongeren enthousiast te krijgen over lezen. Ieder in zijn eigen interesse en op zijn eigen niveau. Door lezen kun je natuurlijk jezelf ontdekken, maar ook de wereld buiten jezelf. In de schooljaren wil zij haar scholieren aanmoedigen zichzelf te vinden en te laten zien."

Het van Linda motief om de redactie van De Sleutel te benaderen, behalve om haar moeder in het zonnetje te zetten, heeft ook te maken met prijs. De Mediathecaris van het jaar 2019 is namelijk een publieksprijs, en Linda hoopt dat zoveel mogelijk mensen op haar gaan stemmen. Dat kan tot 25 september via de website nationalemediatheektrofee.nl. De uitreiking van de prijs is op woensdag 2 oktober.

Meer berichten