Logo desleuteloss.nl


Column De Hypotheker

Column De Hypotheker: Regeerakkoord

  Column

Hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait, inkomstenbelasting… Sinds de presentatie van het nieuwe regeerakkoord kregen we er op onze vestiging veel vragen over. Huizenbezitters willen weten wat de plannen van het kabinet-Rutte III betekenen voor hun financiële situatie. Ook sprak ik nieuwe klanten die hun eerste huis gaan kopen; zij willen weten of het makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten.

Hoe de maatregelen van het nieuwe kabinet voor jou uitpakken, hangt af van de hoogte van je hypotheek, hypotheekrente, inkomen en woningwaarde. Best ingewikkeld dus om erachter te komen of en hoe je maandlasten de komende tijd zullen veranderen. Alles bij elkaar moeten huizenbezitters met het maatregelenpakket ongeveer quitte draaien, zegt Den Haag. Per persoon kan de uitkomst onderaan de streep echter voordelig of nadelig zijn. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd. Een hypotheek is een lening waarover je rente betaalt. Van deze hypotheekrente krijg je een deel terug via je aangifte inkomstenbelasting. Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. De maximale aftrek is nu al gedaald van 52 naar 50%. Die daling wordt vanaf 2020 versneld doorgezet (in vier jaarlijkse stappen van 3%, beperkt tot het laagste belastingtarief van 37%.

Het eigenwoningforfait gaat omlaag. Als je een huis bezit, heb je een fiscale bijtelling bij je inkomen (een percentage van de waarde van je huis). Die bijtelling daalt een klein beetje: van 0,75 naar 0,6% van de WOZ-waarde. Dat verzacht in veel gevallen het leed van minder hypotheekrenteaftrek. De afgelopen jaren hoefde je als huiseigenaar zonder schuld helemaal geen eigenwoningforfait te betalen. Dat moet straks weer wél, dit wordt echter in kleine stapjes afgebouwd.

De inkomstenbelasting gaat met honderden euro's omlaag. Net als de verlaging van het eigenwoningforfait is de lagere inkomstenbelasting onder meer bedoeld om de lastenverhoging te compenseren die de hypotheekrenteaftrek met zich meebrengt.

Wil je een huis kopen en ben je benieuwd wat het regeerakkoord voor jouw situatie betekent? Maak een afspraak en kom langs! We zetten graag alles voor je op een rijtje.

Meer berichten
Shopbox