Foto: Justin Stolwijk
Column De Hypotheker

Hypotheek en abonnement

  Column

Inmiddels zijn veel mensen al op de hoogte dat er gevolgen kunnen zijn op de hoogte van je hypotheek als je een 'nieuw telefoonabonnement' afsluit. Maar hoe zit dit nu echt? Wanneer heeft een nieuw abonnement nu invloed op jouw hypotheekhoogte?

Vanaf 1 mei 2017 worden telefoonabonnementen met een 'gratis' nieuwe telefoon vanaf 250 euro meegerekend als krediet. Als je een nieuw abonnement met telefoon afsluit, dan bestaat de maandlast uit twee onderdelen: de abonnementskosten van het bellen en databundel plus de afbetaling van de nieuwe telefoon, als deze meer kost dan 250 euro.

'Gratis' betekent minder hypotheek 
De abonnementskosten worden niet gezien als lening, de telefoon waarbij je iedere maand een deel van de aanschafwaarde gespreid betaalt echter wel! Kredieten, leningen bij een bank of andere instellingen, worden namelijk geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Zo kunnen verstrekkers van leningen checken wat je nog meer moet afbetalen en word je als klant beschermd tegen te hoge financiële verplichtingen. Heb je dus na 1 mei 2017 een nieuw telefoonabonnement afgesloten? Kijk dan goed naar de regels rondom de afbetaling van de telefoon. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het bedrag waarvoor je een hypotheek kunt afsluiten duizenden euro's lager uitvalt. Hetzelfde geldt onder andere voor je krediet bij een thuiswinkelorganisatie of bij een private lease constructie.

Rekenvoorbeeldje
Een voorbeeld: Dat telefoonabonnement waarbij je een toestel ter waarde van bijvoorbeeld 900 euro 'kreeg' kan je daardoor tienduizend euro hypotheeklening schelen: Je bent alleenstaand en verdient 35.000 euro. Bij de maximale hypotheekberekening bij een rente van 1,8 procent kun je 154.000 euro lenen. Maar heb je een telefoonabonnement met een toestel dat 900 euro waard is waarop je elke maand 38 euro betaalt, dan daalt je hypotheekbedrag naar 143.500 euro – ruim tienduizend euro minder!

Heb jij een SIM-only abonnement afgesloten en geen nieuwe telefoon erbij genomen? Dan is er in jouw geval geen lening bij BKR geregistreerd, ook indien je de telefoon in een keer geheel betaalt wordt er geen lening bij BKR geregistreerd. Er zijn dan ook geen gevolgen voor jouw hypotheek- mogelijkheden. Mocht jij toch een telefoon bij jouw abonnement hebben genomen op afbetaling, bestaat er altijd nog de mogelijkheid om de telefoon in één keer te voldoen. Daarna is er geen lening meer er wordt de registratie bij BKR beëindigd.

Bescherming
Waarom is deze maatregel genomen? Naast de telefoonregistratie worden er sinds december 2016 door BKR meer kredieten geregistreerd. Dit moet helpen om de schuldenlast van Nederlanders te verminderen. Voorheen begon de registratie bij 500 euro met een looptijd van 3 maanden; nu registreert het BKR kredieten vanaf 250 euro met een looptijd vanaf 1 maand. Bovendien tellen nu alle rekeningen waarop je rood kúnt staan mee, ook al maak je er geen gebruik van.

Wij houden deze veranderingen allemaal bij. Wil je dus in de loop van dit jaar je nieuwe huis kopen, maak een afspraak. Eén gesprek kan tenslotte zomaar een paar duizend euro op je hypotheekbedrag schelen – en dat kan de factor zijn waardoor je dat geweldige huis wel of niet kunt kopen!

Brigit Coppens, De Hypotheker Oss

Meer berichten